Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hagelwitte tanden

do 8 mrt. - 9:20

“Hoewel ik mijn tanden elke dag poets, zien ze er nogal geel uit. Ik wil zo een mooie glimlach met hagelwitte tanden zoals de Hollywoodsterren!” Het bericht is van Chris uit Buizingen en heeft de aand
hagelwitte tanden

“Hoewel ik mijn tanden elke dag poets, zien ze er nogal geel uit. Ik wil zo een mooie glimlach met hagelwitte tanden zoals de Hollywoodsterren!” Het bericht is van Chris uit Buizingen en heeft de aandacht van De Madammen getrokken. Tijd om een antwoord te zoeken. Tandarts Stefaan Hanson helpt mee.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat iedereen, net als een verschillende haarkleur, ook een eigen tandkleur heeft. Die tandkleur is genetisch bepaald en kan bij de ene witter zijn dan bij de andere.

Maar hoe komt het dat onze tanden verkleuren?

Dat je tanden verkleuren kan te wijten zijn aan ofwel een interne ofwel een externe verkleuring.

Bij interne verkleuring bevindt de oorzaak van de verkleuring zich binnenin de tand. Met de leeftijd verandert je tandstructuur en krijg je een interne verkalking waardoor je gebit geler oogt. Daarnaast kan je tand ook gedevitaliseerd zijn. Dat betekent dat je tand ontzenuwd werd . Terwijl een levende, gezonde tand zijn natuurlijke kleur behoudt, heeft een gedevitaliseerde tand de neiging om grijs te worden.

Tegen een interne verkleuring als gevolg ontzenuwing kan je zelf niets beginnen, dat kan alleen de tandarts wel van binnenin de tand behandelen. Vroeg of laat kan iedereen dus een interne tandverkleuring oplopen, ongeacht of je al dan geen goede mondhygiëne hebt.

Bij een externe verkleuring ligt dat anders. Doorgaans is dat immers wél een gevolg van een slechte mondhygiëne. Drink je bijvoorbeeld regelmatig rode wijn, koffie, thee of ben je een verstokte roker, dan is het nog meer dan anders cruciaal om je tanden dagelijks twee maal grondig te poetsen. Doe je dat niet, dan zullen de kleurstoffen of nicotine aan je tanden blijven kleven, waardoor gekleurde tandplak ontstaat. Zonder grondige poetsbeurten zal deze tandplak tot tandsteen uitgroeien.

En tandsteen krijgen we niet meer weg door te poetsen?

Tandsteen kan je niet zelf weg krijgen, maar moet je laten verwijderen door je tandarts.



Die tandpasta’s die je witte tanden beloven, werken ze echt?

Er bestaan geen tandpasta’s die de tanden witter maken, maar de befaamde whitening tandpasta’s helpen wel om je gebit wit te houden. Als je er dagelijks je tanden goed mee poetst, houden ze tandplak weg. Ze veranderen je tandkleur dus niet, maar verwijderen wel de tandplak waardoor je je natuurlijke tandkleur blijft behouden.’

Kan je bij de tandarts terecht voor wittere tanden?

Wil je de kleur van je gebit onder handen nemen, dan doe je er best aan om eerst en vooral je tanden te laten reinigen bij de tandarts. Bij zo’n professionele tandreiniging worden alle tandplak en tandsteen verwijderd en wordt je natuurlijke tandkleur weer zichtbaar. Wie weet ben je tevreden met die kleur en hoef je je niet verder te laten behandelen.

En als je daar niet tevreden mee bent? Kan je je tanden dan laten bleken?

Valt je natuurlijke tandkleur toch tegen, dan kan je opteren voor bleaching. In de volksmond heeft men het ook wel over bleken of ontkleuren.

Bij bleachen wordt de tandsubstantie die de kleur bepaalt uit de tand gezogen. Daarom is het correcter om de term ‘ontkleuren’ te gebruiken, omdat je de tand niet bleekt, maar er wel de kleur uit haalt.

Niet iedereen kan een beroep doen op een klassieke behandeling van bleachen. Als je één tand hebt die wat donkerder oogt dan de rest, mag je er zeker van zijn dat het om een dode tand gaat.

Met een klassieke bleekbehandeling zal je enkel je vitale tanden witter maken, terwijl je gedevitaliseerde tand zijn kleur zal behouden. Op die manier zet je het contrast enkel nog meer in de verf. Heb je een dode tand, dan zal je tandarts deze tand apart moeten behandelen. In dat geval maakt hij een opening in de tand, spuit hij er een product in en laat hij het enkele dagen inwerken. Zo krijg je ook je gedevitaliseerde tand witter.

Ontkleuren, is dat een eenmalige behandeling?

Bleaching heeft geen definitief resultaat. Tussen zes maanden en drie jaar na de behandeling zal je je gebit opnieuw moeten laten bleken indien je je hagelwitte glimlach wil behouden. Hoe lang de ontkleuring precies werkt hangt af van persoon tot persoon en van het dieet dat je volgt.

Heb je je tanden ontkleurd, maar kan je niet zonder je dagelijkse kop(pen) koffie of sigaretten, dan zal die gelige kleur veel sneller terugkeren. Het is daarom belangrijk dat iedere bleking continu ondersteund wordt.’

Bleachen, bij de tandarts of gewoon thuis?

Behalve een office bleaching, die bij de tandarts plaatsvindt, kan je ook thuis zelf aan de slag. Maar begin zeker niet in het wilde weg aan zo’n home bleaching. Met bleekproducten die te koop staan op het internet moet je voorzichtig zijn, omdat ze door hun concentratie en zuurtegraad echt gevaarlijk kunnen zijn.

Vaak hebben producten online een sterkere zuurtegraad, waardoor ze sneller en dieper inwerken, maar ook schadelijker zijn voor je tanden. Je kan last krijgen van tandgevoeligheid of zelfs tandpijnen, er is gevaar voor brandwonden aan lippen en wangen en ook kunnen slokdarm- en maagzweren ontstaan.

Daarom is het belangrijk om je op de voet te laten volgen door je tandarts. Want zo beseffen de meeste mensen ook niet dat vullingen niet mee bleken met je tanden, omdat ze een andere substantie vormen. Heb je vullingen, dan moet je ze laten verwijderen voordat je je tanden laat ontkleuren. Nadien worden de vullingen opnieuw op je tanden gezet.

Nadelen aan bleachen?

Over de gevolgen van bleachen bestaat controverse. Stefaan Hanson is duidelijk: "Overdrijf je er niet in, dan zie ik er geen graten in. Ontkleur je echter aan de lopende band je tanden in de hoop een hagelwit gebit te bekomen en te behouden, dan kan dat je gebit wel schade berokkenen. Door voortdurend die kleurstoffen uit je tanden te halen, worden ze na verloop van tijd brozer. Ontkleur dus met mate en vraag advies aan je tandarts."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet