Hoe gezond is fruit écht?

woensdag 12 juni 2019 - 10:30
kindje eet watermeloen
Fruit eten is gezond. Maar in fruit zitten ook suikers, hoe gezond zijn suikers? En hoeveel fruit mag je eigenlijk eten? Diëtist Michaël Sels gaf meer uitleg bij De Madammen.

Zoals altijd: mate

Fruit is altijd een goede keuze als tussendoortje, al zijn er weinig voedingsmiddelen die altijd gezond zijn of altijd ongezond zijn. "Kijk naar de avocado-hype, ze zijn zeker niet slecht, en ze zijn zeker een goede plantaardige vervanger voor boter,  maar als je elke dag een avocado eet, dan verdik je ook op het einde van de week," legt diëtist Sels uit. "Als je elke dag een grote portie van iets gaat eten, is het nooit goed. Het gaat dus voornamelijk om de portie op het einde van de dag." 

Citroen bevat het minste suikers

Is de ene fruitsoort gezonder dan de andere? "De meeste fruitsoorten zijn erg gelijk qua suikers en vitamines, maar wanneer je op dieet bent, moet je op je calorieën letten en kunnen je tussendoortjes een verschil maken." Citroenen, aardbeien en clementines bevatten het minst calorieën. Een banaan bevat dan weer evenveel suikers en calorieën als twee appels. "Veel sporters kiezen voor bananen, omdat ze een gunstig effect hebben op spierkrampen en ze snelle energie geven."

Zijn smoothies gezond?

In een smoothie of sapje zitten al makkelijk 6 à 7 stukken fruit. "Als je iemand een bord geeft met 5 appels, gaan weinig mensen het allemaal opeten, maar als je het kan slurpen via een rietje is dat misleidend, want je eet veel meer calorieën dan je denkt." Je verliest ook veel vezels in een smoothie, door de bereiding worden veel vezels uitgefilterd. 

Laat je niet misleiden door gedroogd fruit 

Gedroogd fruit bevat meer vezels dan een vers stuk fruit, maar het aantal calorieën per stuk blijft gelijk. "Een rozijntje weegt minder dan een druif, je gaat er makkelijk meer van eten en zo eet je sneller meer suikers."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!