Hoe mag je nu Kerstmis vieren? Erika Vlieghe geeft het antwoord

vrijdag 4 december 2020 - 08:42
Er komt amper een versoepeling van de coronamaatregelen voor Kerstmis en Nieuwjaar. We moeten feest vieren met ons eigen gezin en eventueel nog één knuffelcontact. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor alleenstaanden. Maar het is opmerkelijk... Veel mensen zijn van plan de regels te omzeilen. Is dat typisch Belgisch? Is dat uit naïviteit? Cathérine Vandoorne heeft de ‘creatieve oplossingen’ voorgelegd aan virologe Erika Vlieghe.

Er wordt druk gezocht naar oplossingen om toch met meer mensen te vieren dan eigenlijk mag. Mensen zoeken naar achterpoortjes met ‘creatieve oplossingen’.

Vieren in familiekring met bubbels apart aan een grote tafel

Erika Vlieghe: "Ik geloof daar niet in. Ik denk dat die mensen voor zichzelf eens goed moeten nadenken. Geloof je dat nu echt? Je moet wel een hele grote tafel voorzien en een heel groot huis hebben. Het mag niet. Als het voor mensen met een klein huis niet mag, dan mag het ook niet voor mensen met een groot huis. Dat is een kwestie van fundamentele eerlijkheid."

"Dit werkt niet. Zeker niet binnen. Zeker niet met wat glaasjes cava en wijn. Dat is de kortste weg naar familieleden in het ziekenhuis of op intensieve zorg. Doe dit niet."

De hele familie rond vuurkorven buiten 

"Dat is te veel. Met vier mensen samen mag. Onze regering heeft er redenen voor om bij die vier mensen te blijven. Met hoe meer mensen dat je buiten bent, hoe moeilijker het is om afstand te houden. Als een vuurkorf mag op een openbaar domein of in het park én maximaal met vier, dan mag dat. Dat kan je proberen te doen. Maar ook dan, hou voldoende afstand. Maar doe het niet met 30, want die afstand kan je niet houden."

"Doe het nu even in kleine groepjes. Van één jaar een vreemde Kerstmis is nog niet niemand doodgegaan, maar van met teveel bij elkaar zitten dus wél al. Hou dat in je achterhoofd."

Families gescheiden: kerstavond met je eigen familie, kerstdag met je schoonfamilie

"Ik zou het niet doen. Je ziet dus elke dag andere mensen, dat zijn enorm veel contacten. Binnen is al helemaal uitgesloten, want je mag enkel dezelfde personen binnen zien. Als je elkaar toch wil zien, zie elkaar dan vanop afstand en buiten mét die kleine groepjes van vier. Als je ervoor zorgt dat je niet bij elkaar in de buurt komt, is dit een manier om elkaar te zien. Maar absoluut niet binnen! Dat zou ik niet doen. Echt niet..."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!