de madammen
Ideëen met artisjok
di 9 okt. - 9:58
Hobbykok Rob uit Astene wil graag meer weten over artisjokken en in welke recepten ze te bereiden. Frank Fol doet hem enkele voorstellen.
Hobbykok Rob uit Astene wil graag meer weten over artisjokken en in welke recepten ze te bereiden. "Artisjokken vind ik een heerlijke groente. Ik herinner me de smaak van de heerlijke pannenkoeken met artisjokken die ik een paar jaar geleden in Bretagne heb gegeten"
"Maar behalve artisjok à la nature zou ik niet goed weten wat ik er nog mee kan doen. In welke recepten kan ik deze mooie, lekkere groente nog verwerken? Misschien dat een van jullie chefs me zal kunnen inspireren?"
Frank Fol doet hem enkele voorstellen.
Wat is de klassieke bereiding van een artisjok?
Artisjok eet je niet rauw. Een artisjok heeft twee basisbereidingen: op z'n geheel of enkel de bodem. In beide gevallen kook je ze in water met citroensap en zout gedurende ongeveer 15 minuten. Nooit in een aluminium pan. Als de blaadjes lossen, is hij gaar.
Artisjok is schitterend:
- als tartaar met rivierkreeftjes en kruidensausje
- de blaadjes als chips om te dippen of op salade
- artisjokhart in stukken doen in rattatouille
- koud met yoghurtdressing met kervel
- blaadjes met sausje van geplet hardgekookt ei gemengd met légumaise provence en wat snippers verse dragon
- op de BBQ in aluminium folie (1h garen)
- met erwtjes, zilveruitjes en wat gestoofde kropsla
- samen met groene boontjes
- in gemengde sla
- met mosterdsausje
- op pizza