de madammen
"Ik wil een nieuw keukenmes"
ma 1 okt. - 8:00
"Alle kookprogramma’s van de laatste jaren hebben me meer en meer zin doen krijgen om te koken en ik moet eerlijk zeggen: het lukt wel aardig!", schrijft Dieter uit Turnhout. "Ik heb wel zin om nu 'ns een goed mes te kopen, ik weet alleen niet waar ik het best op let."
Onze Dirk De Prins geef 4 belangrijke tips:
- De lengte: een demi-chef is de perfecte lengte, dat is een halflang keukenmes met een lemmet van 15 tot 18 cm. Daarmee kan je heel veel dingen snijden. Je hebt zo’n mes nodig als je wat kracht op iets wil zetten bv : kreeft, knolselder...
- Het metaal: het lemmet van het mes moet over de volledige lengte van het mes doorlopen. Als je er veel kracht op zet, zal het heft dan niet loskomen.
- Het mes moet hoog genoeg zijn, zodat je je vingers niet plet bij het snijden
- De kwaliteit: voor 50 euro heb je een goed mes, je hebt er ook tot 150 euro, maar dat moet je niet doen, dat is al erg duur.
Hoe kan ik het onderhouden?
Een mes wordt altijd onder koud stromend water zonder afwasprodukt afgewassen. Nooit in de afwasmachine! Zowel water als afwasprodukt zijn vijand van metaal en maken het mes bot!
Je scherpt het met een fusil: een wetstaal met diamantjes of met groefjes in en daarmee strijk je over die stalen staaf om je mes te scherpen. Je zet niet te veel kracht, maar scherpt wel altijd in dezelfde richting. Dit doe je telkens voor je begint te koken, niet langer dan 20-30 seconden. Bij intensief, professioneel gebruik laat je je messen het best jaarlijks door een slijpfirma 'zetten'.
Overigens: volgens Dirk is een scherp mes veiliger dan een bot mes, omdat je dan veel voorzichtiger bent.