Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Jos Pauwels over intuïtie: "Sommige mensen zijn nauw verbonden en delen een gevoelensveld, dat overbrugt soms onvoorstelbare afstanden"

vr 10 feb. - 9:14

Volg jij soms je buikgevoel? Of vertrouw je er op bij belangrijke beslissingen? Jos Pauwels, doctor in de agogische wetenschappen, vertelt over onze intuïtie en hoe je jezelf daarin kan trainen.
Hand bijna in andere hand
© Unsplash

Bij deze beslissing ga ik mijn buikgevoel volgen! Het klinkt je misschien bekend in de oren? Sommige mensen beweren alvast dat ze een soort van buikgevoel hebben, en handelen volgens hun intuïtie. Maar wat is dat juist: intuïtie? En kan je het als een soort buikgevoel omschrijven? “Daar start het toch vaak mee, met een buikgevoel. Het is een beetje verwarrend want je eerste buikgevoel kan ook eerder een instinctief gevoel zijn. En dat is niet hetzelfde”, vertelt Jos Pauwels.  
 
“Het instinct is eigenlijk de basis. Je kan pas spreken van intuïtie als het intellect, het instinct en het hart samen gaan werken. Het eerste buikgevoel is vaak ook iets zachter dan een eerste instinct, je moet dat meer zien als een reflex. Bijvoorbeeld bij angst.”

Verbinding tussen hoofd en buik  

“Als ik naar jou kijk, hier in de studio, Cathérine, dan zie ik dat wanneer je nadenkt je energie helemaal naar je hoofd gaat en je zo je buik kwijt bent.  Als je je hoofd en buik met elkaar kan verbinden, dan kom je tot een ander nadenken. En kan je je veronderstellingen of het referentiekader dat je aanspreekt ook meer loslaten, je blik meer breder maken. Je moet eigenlijk een soort openheid behouden.”

Het stemmetje van bijvoorbeeld je ouders in je hoofd, die zeggen doe dat niet of wel, dat is een ander stemmetje dan je intuïtie.

— Jos Pauwels

Klein stemmetje in je hoofd

Intuïtie wordt soms omschreven als het kleine stemmetje in je hoofd, dat zegt of je iets wel of niet moet doen. “Dat kleine stemmetje, dat klopt wel ergens. Maar je hebt verschillende soorten kleine stemmetjes in je hoofd. Je hebt er die er nog zijn van bijvoorbeeld tijdens je opvoeding, je ouders of een strenge leerkracht die soms zegt: doe het niet. Maar dat is eigenlijk een ander stemmetje dan je intuïtief stemmetje. Dat is meer een eigen stem, van jezelf. Je kan dat verschil voelen maar je moet daarop trainen.” 

Vrouwen meer intuïtief dan mannen?

“Ik vind dat een misverstand (lacht)! Vrouwen hebben vaak grotere sociale en emotionele vaardigheden, dus dat eerste buikgevoel dat zit vaak wat sterker bij vrouwen. Zij gaan iets beter aanvoelen: klopt dit of niet? Een man is doelgerichter, die gaat sneller tot de actie over. Het is wel zo dat de vrouwelijke empathie vaak wel groot is, sommige mannen hebben dat ook. Maar het is voornamelijk een vrouwelijke kwaliteit, maar we mogen ze niet alleen bij vrouwen leggen.”

Mensen kunnen zo nauw met elkaar verbonden zijn op gebied van gevoelens, waardoor ze aanvoelen als er iets niet juist is.

— Jos Pauwels

Domme intuïtie

In zijn boek maakt Jos een verschil tussen domme en slimme intuïtie. “Domme intuïtie is eigenlijk het volgen van je instinct zonder nadenken. Een gemakkelijk voorbeeld is de liefde, liefde maakt blind. Je schakelt eigenlijk je waarneming uit bij verliefdheid en je ziet alleen de kwaliteiten. Je volgt je emotie en niet dat stemmetje.”  

Om je intuïtie te volgen moet je bewust zijn. “Je moet een soort van innerlijke rust vinden om je intuïtie toe te laten. Gelukkig kan je het ook trainen. “Hoe meer je traint, hoe sneller je intuïtie gaat werken. Dat ‘trainen’ heeft te maken met rust vinden in jezelf, dichter bij jezelf komen. Al je zintuigen toelaten, want we zijn getraind om vaak snel te reageren en ‘overbodige’ prikkels die op het eerste zicht niet belangrijk lijken, uit te schakelen.”

Gevoelens

Een luisteraar laat via de Radio2- app weten dat hij aanvoelde dat er een probleem was met zijn vrouw. Er was niets aan de hand met haar, toch is hij snel naar huis vertrokken en vond hij zijn vrouw in een penibele situatie. Hoe kan dat? “Dat is een stuk van de waarneming die te maken heeft met emoties, met gevoelens toe te laten. Er zijn mensen die nauw met elkaar verbonden zijn en die delen een gevoelens veld. Dat overbrugt soms echt onvoorstelbare afstanden.” Soms hoor je verhalen van mensen die aanvoelen dat iemand gaat sterven, terwijl beiden partijen op afstand zijn van elkaar. “Je kan het vergelijken met een voetbalstadion, je voelt die golven van emoties door die menigte. Je wordt meegezogen. Dat bestaat ook tussen twee mensen, tussen twee geliefden of tussen moeder en kind.”

Wil jij ook graag je intuïtie trainen? 

In het boek 'Ik wist het!' legt Jos Pauwels precies uit wat intuïtie juist inhoudt en hoe je meer op je gevoel kan vertrouwen. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet