Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Kinderpsychologe Klaar Hammenecker: "Er is niets mis met een meisje dat alleen met iemand afspreekt. Wat mis is, zijn de gruwelijke feiten"

vr 4 jun. - 10:24

Woensdagavond was er in Gent een stille wake voor een meisje van 14 jaar. Ze werd slachtoffer van een groepsverkrachting en stapte nadien uit het leven. Hoe ga je hier als ouder mee om? Anja Daems vroeg het aan kinderpsychologe Klaar Hammenecker.
© Foto Unsplash

Praten

Volgens Klaar Hammenecker is het heel belangrijk dat je er met je kind over praat: “Zo’n gebeurtenis raakt meisjes en jongens van die leeftijd. Sommigen zullen angstig reageren, andere boos. Maar ga erover in gesprek. Zeker als je kind dezelfde leeftijd heeft. Op die manier toon je dat zo’n dingen bespreekbaar zijn.” 

Geen angst aanjagen

De kern van de zaak is in dit verhaal niet het gevaar: “Er is niets mis met een meisje dat alleen met iemand afspreekt. De hele kwestie gaat hier over de gruwelijke feiten die gebeurd zijn in groep en vervolgens het meisje dat daardoor geen uitweg meer zag. We mogen kinderen geen angst aanjagen. Niet elke jongen uit de klas of vriendenkring is een potentiële groepsverkrachter. We moeten het hebben over hoe je respectvol met elkaar omgaat. Of wat je kan doen als je zo'n dingen opmerkt. Ook wanneer je een zoon hebt, kan je vragen hoe zij over meisjes spreken en of er al eens iets gebeurde dat hij niet vond kunnen. Geef aan dat je ook jong bent geweest en weet wat groepsdruk is en wat het met mensen doet.” 

Laat je kinderen weten dat ze er altijd met jou over kunnen praten en als ze dat niet willen, vraag of er iemand anders is waarbij ze terecht kunnen.

— Klaar Hammenecker

Emoties

"Als je kind aangeeft dat het bang is moet je dat respecteren en zeggen dat je het begrijpt. Maar er zijn veel meer emoties die momenteel spelen, vooral afschuw en onbegrip. Ze herkennen wat groepsdruk doet en durven misschien zelf niet naar buiten komen met verhalen."

Sommige kinderen praten er liever niet over: "Je moet het bespreken als ouder. Maar als je kind dat moeilijk vindt, kan je dat benoemen. Zeg dat je voelt dat dit voor hen een moeilijk thema is en vraag waarom ze er niet over willen spreken. Je kan ook zeggen dat je er als ouder toch enkele dingen over wilt zeggen en dat ze niet hoeven praten. Maar laat hen weten dat ze er altijd met jou over kunnen praten en als ze dat niet willen, vraag of ze bij iemand anders terecht kunnen."

Als je vragen hebt over zelfdoding kan je altijd terecht bij het gratis nummer 1813 of kan je surfen naar www.zelfmoordlijn1813.be 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet