Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Koken met kastanjes

In de keuken

wo 25 okt. - 9:31

We staan er te weinig bij stil wat voor lekkers de bossen allemaal te bieden heeft. Kastanjes bijvoorbeeld. Je kan ze overal gratis rapen, ze zijn gezond én lekker!
tamme kastanje

Tamme kastanjes worden tot de noten gerekend maar ze bevatten weinig vet en eiwit en veel meer koolhydraten dan noten. Je kan ze 'rauw' eten worden maar ook gepoft of gekookt.

Kastanjes pellen

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de  kastanjes.
  • Doe de kastanjes (in porties) in het kokende water en schep ze er met een schuimspaan na 2 - 5 minuten weer uit.
  • Laat de kastanjes wat afkoelen, maar pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat de schil en het zaadhuidje er makkelijk af.
gepofte kastanjes

gepofte kastanjes

Zelf kastanjes poffen

Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de  kastanjes (anders ploffen ze uit elkaar).
 
In de oven: 
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (Gas stand: 5-1/2 ) en leg de kastanjes (15 - 20 minuten) in de oven tot ze openspringen.
 
In een pan (met deksel): 
Smelt 20 gram boter in een grote pan, doe de kastanjes er in en laat ze, met de deksel op de pan, op niet te hoog vuur in circa 20 minuten poffen, schud ze af en toe om. 
 
Poffen kan ook in de hete as ( niet in het vuur! ) van een open haard of barbecue. Pak de kastanjes dan eerst in aluminiumfolie. 
 
Tip:
Warme gepofte kastanjes zijn lekker met een klontje boter, zout en peper. Kinderen vinden ze meestal lekkerder met suiker. 

Aan de slag!

Zin om zelf iets met kastanjes klaar te maken? Hier zijn alvast 2 suggesties: een soep en een puree. Smakelijk!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet