Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Koken met romanesco

In de keuken

wo 28 jun. - 9:44

Romanesco is een aparte verschijning met zijn groen-gele torentjes. Hij wordt dikwijls torentjesbloemkool genoemd, want hij is familie van de bloemkool. Romanesco smaakt echter wel wat zachter dan bloemkool. 

De naam Romanesco komt van ‘broccolo romanesco’, en betekent broccoli van Rome.

Romanesco kan traditioneel net als bloemkool klaargemaakt worden, met gekookte aardappelen en een bal gehakt. Maar romanesco kan ook geroerbakt worden, gestoomd of in de fondue verwerkt worden. 

Zo doet Pascale Naessens het

Pascale Naessens gebruikt bij de verwerking van romanesco een van haar favoriete bereiding, namelijk de groente half stomen en half bakken. 

Ze doet de roosjes in een pan met wat olijfolie, zout en peper. Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes stoven/bakken. 

Als de roosjes zachter zijn geworden, haalt ze enkele van de mooiste roosjes uit de pan. De rest pureert ze. Niet helemaal, maar half, zodat er ook nog stukjes tussen zitten.

Op een bord legt ze een 'bedje' van gepureerde romanesco, daarop een stukje vis dat ze in de oven heeft klaargemaakt en - als afwerking - de mooiste roosjes. 

Een heerlijk, eenvoudig gerechtje!

Varkenskroontje op de barbecue met romanesco

Ingrediënten

VOOR HET VARKENSKROONTJE:

  • 1 varkenskroontje van ± 800 g (3 beentjes)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • extra benodigdheden: houtschilfers - kom water

VOOR DE CRÈME ROMANESCO:

  • 1 romanesco (groene torentjesbloemkool)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 kl kerriepoeder

 
Bereiding

VOOR HET VARKENSKROONTJE:

  • Snijd het varkenskroontje in sneden of vraag dit aan je slager.
  • Haal het vlees op tijd uit de koelkast.
  • Zo kan het op kamertemperatuur komen.
  • Wrijf het vlees in met olijfolie, peper en zout.
  • Leg een handvol houtschilfers in een kom met water.
  • Grill beide zijden van de sneden op een hoge temperatuur op de BBQ en verplaats naar een lagere temperatuur om verder te garen.
  • Om een mooi ruitjespatroon te krijgen, draai je de snede telkens met een kwartslag.
  • Werp op het laatste moment de natte houtschilfers op de kolen.
  • Sluit eventueel het deksel van de BBQ.
  • Zo krijgt het vlees die typische rooksmaak.
  • Laat eventjes rusten zodat de sappen zich in het vlees kunnen verdelen.

VOOR DE CRÈME ROMANESCO:

  • Snijd een romanesco in stukjes.
  • Houd de roosjes en de kern gescheiden.
  • Blancheer de roosjes in kokend gezouten water.
  • Laat ze afkoelen in ijswater en dep ze droog.
  • Snijd de roosjes in twee en haal ze door de olijfolie.
  • Grill ze op de BBQ.
  • Kook de rest van de romanesco gedurende enkele minuten in licht gezouten water.
  • Mix met enkele eetlepels olijfolie en kerriepoeder tot een gladde massa.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schik de licht gerookte varkenssnede op het bord en werk af met de crème van romanesco en de roosjes van de romanesco.

Bron: Lekker van bij ons

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet