Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Lactose-intolerantie

ma 10 dec. - 9:30

Gina uit Opdorp heeft een zoontje van 10. Telkens als hij kaas, pudding of yoghurt eet, heeft hij last van buikkrampen en een opgeblazen buik. "Je hoort zijn buik echt geluiden maken. Nu heb ik onlang
Lactose-intolerantie

Gina uit Opdorp heeft een zoontje van 10. Telkens als hij kaas, pudding of yoghurt eet, heeft hij last van buikkrampen en een opgeblazen buik. "Je hoort zijn buik echt geluiden maken. Nu heb ik onlangs in een boekje van de apotheek iets gelezen over lactose-intolerantie. Zou mijn zoon dat kunnen hebben?"

Gaetan Van Den Steen is gastro-entoroloog en dus geknipte gast om Gina te helpen.

Eerst en vooral: wat is lactose –intolerantie?

Lactose is een suiker aanwezig in melk en zuivelproducten, in het lichaam wordt lactose verteert door het enzym lactase. Wanneer de darmen het moeilijk hebben om lactose te verteren spreekt men van lactose-intolerantie.

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen zijn buikkrampen vooral rond de navel, een opgeblazen gevoel, gasvorming, winderigheid, diarree en bij tieners vaak braken.

Vanaf welke leeftijd kan men hier last van hebben?

Je hebt primaire lactose-intolerantie. Maar dat it is een zeldzame vorm, waarbij kinderen geboren worden zonder het enzym dat de lactose afbreekt. Bij Aziaten en Afro-Amerikanen is de intolerantie ook genetisch bepaald. Zij missen dat ene enzym.

Lactose–intolerantie kan vanaf 5 jaar tot uiting komen omdat tot dan het enzyme meestal wel voldoende aanwezig is in het lichaam.

Hoe kan je weten of je kinde lactose-intolerantie heeft?

Het onderzoek is vrij eenvoudig en gebeurt door middel van een ademtest. Er wordt eerst aan de patiënt gevraagd om iets met lactose op te drinken naargelang het lichaamsgewicht.

En dan ziet men aan de hand van de hoeveelheid uitgeademde lucht of je lactose-intolerant bent of niet. Hoe meer waterstof je in je adem hebt, dat komt vrij in de darm als je intolerant bent, hoe slechter je lactose verteert.

Wat kan je doen als je lactose-intolerantie hebt?

Wel je kan op 4 zaken letten.

  1. Vermijd die dingen die lactose bevatten, zoals melk en zuivelproducten.
  2. Als je weet dat je die dag toch lactose gaat eten, dan kan je op voorhand een tablet innemen: lactose-ok. zo ga je extra het lactase enzym dat je ontbreekt bijnemen, en op deze manier toch de lactose in je voeding gaan verteren.
  3. Als je alle lactose langdurig gaat mijden ga je met tekorten komen te zitten, laat dit controleren door een arts.
  4. Als je tekorten hebt, zal het vooral vitamine D en calcium zijn, neem deze dan bij!


Kan lactose-intolerantie genezen?

Lactose-intolerantie kan overgaan. Als je bijvoorbeeld een voedselintoxicatie oploopt door slechte vis te eten, kunnen je darmen een tijd gevoeliger zijn en daardoor lactose-intolerant zijn! Maar als je darmslijmvlies hersteld is, kan je terug tegen lactose...

Ook mensen met de ziekte van Crohn hebben vaak last van lactose-intolerantie, maar als de ziekte genezen is of onder controle, gaat de lactose-intolerantie ook verbeteren of overgaan.

De primaire lactose intolerantie, de aangeboren vorm is niet te genezen, daar zijn de enzymen niet meer aanwezig in hel lichaam.

Of als je darmslijmvlies beschadigd is door straling of radiotherapie, kan je vaak ook niet meer tegen lactose, omdat die schade onomkeerbaar is, dat valt ook niet meer te genezen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet