Lize Feryn over haar modellencarrière: “Ik had anorexia. Maar toen mijn ouders het ontdekten, heb ik de klik gemaakt"

maandag 1 februari 2021 - 17:21
Actrice Lize Feryn is één van de hoofdpersonages in het tweede seizoen van 'Beau Séjour' op Eén. Ze nam Anja Daems mee naar het podium van 'CC het Spoor' in Harelbeke. Daar werd jaren geleden duidelijk dat acteren haar passie is. Daarnaast doet ze ook modellenwerk en heeft ze samen met haar zussen een eigen atelier.

Lize is afkomstig uit Deerlijk. Daarom wil ze graag afspreken op het podium waar ze voor het eerst de klik kreeg om actrice te worden. “Dit podium is de sleutel geweest. Ik was veertien toen ik hier meedeed aan een plaatselijke musical. Ik vond het repeteren super. Ik vroeg mij enkel af of we dat optreden voor al die mensen niet achterwege konden laten. Ik was bang dat ik het niet zou kunnen. Maar na de eerste voorstelling besefte ik: dit is wat ik wil.”

Actrice, model of toch studeren?  

Lize wordt bijna 28. Naast meespelen in films en series, heeft ze er ook een modellencarrière opzitten. “Ik sloeg het studeren over waardoor ik sneller aan het werkleven ben begonnen. In het laatste jaar van mijn middelbaar kreeg ik aanbiedingen als model. Toch trok ik vol goede moed naar de universiteit in Gent. Op dat moment kwam er een kans om modellenwerk te doen in Milaan. Als je die dikke cursussen naast het avontuur plaatst dat om de hoek lonkt, dan weet je het wel. Ik had het idee dat ik mijn examens nog zou meedoen en had mijn boeken dus meegenomen. Mijn bagage woog daardoor te zwaar. Toen heb ik de symbolische keuze gemaakt om geen kleren, maar boeken achter te laten. Ik wist: dit wordt het niet.” Daarna werd Lize gecast voor de serie 'In Vlaamse Velden'. “Acteren is absoluut mijn passie.” 

Ik woog op een bepaald moment heel weinig. Het werd een fixatie.

Lize Feryn

Mager voor Milaan 

Voor Lize naar Milaan vertrok, vroegen ze haar om te vermageren. “Ze zeiden op voorhand dat als ik mee wou gaan, ik moest afvallen. Ik haal altijd het onderste uit de kan en wil vaak de beste zijn. Ook daarin. Ik woog op een bepaald moment heel weinig. Het werd een fixatie. Ik durf dat wel toegeven, dat was anorexia."

Op een gegeven moment maakte ze een klik. “Die fixatie was eigenlijk al over toen ik naar Milaan vertrok. Ik kon het niet meer verbergen. Mijn ouders hebben het gezien en ontdekt. Als mijn ouders mij naar Milaan lieten gaan en mij dat vertrouwen gaven, dan mocht ik het niet verpesten door magerder terug te komen. Eens ik die klik gemaakt had, ben ik bewust bezig geweest met gezond blijven. En nu heb ik het geluk dat ik nergens op moet letten.”

 Tussen andere projecten door wil ik altijd nuttig bezig blijven.

Lize Feryn

Plan B 

Over een plan B moet Lize even nadenken. ‘Ik heb een onzekere job. Maar ik heb natuurlijk ook het bedrijf met mijn zussen. Wij ontwerpen en maken lederen handtassen. We zijn altijd gestimuleerd om creatieve dingen te doen. Tussen andere projecten door wil ik nuttig bezig blijven. Op een bepaald moment besloten we professioneel te beginnen." Haar ouders hadden een stukje grond waar vervallen koten op stonden. “Mijn mama heeft er een project van gemaakt om dat stukje achter ons ouderlijk huis om te bouwen tot een atelier.” 

Na de eerste date heb ik gebeld naar mijn zus en gezegd: ik denk dat ik verliefd ben.

Lize Feryn

De toekomst 

Lize en haar vriend, Aster Nzeyimana, zijn nu drie jaar samen. “Ik vond hem van in het begin een hele mooie jongen. Op een feest zagen we elkaar voor het eerst maar we hebben daar niet gebabbeld, enkel gekeken. Vervolgens zijn we elkaar, heel modern, beginnen volgen op Instagram." Snel daarna hebben ze afgesproken. “Na de eerste date heb ik gebeld naar mijn zus en gezegd: het was zo leuk. Ik denk dat ik verliefd ben. Maar het grappige is, ik was al verliefd voor die eerst date. Door met elkaar te sms'en en te sturen, dat was zo spannend.” Lize en Aster denken wel na over kindjes. “Maar dat is absoluut nog niet aan de orde. Ons leven zoals het nu is, is nog zo leuk.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!