de madammen
Luizenplaag!
do 8 mrt. - 8:50
De vraag: Evi uit Letterhoutem is het beu: haar 4-jarige zoontje heeft al sinds september last van luizen. "We geraken er maar niet vanaf, zegt ze. Ik kijk elke dag maar een week na iedere grondige be
De vraag: Evi uit Letterhoutem is het beu: haar 4-jarige zoontje heeft al sinds september last van luizen. "We geraken er maar niet vanaf, zegt ze. Ik kijk elke dag maar een week na iedere grondige behandeling met de luizenkamzijn ze terug. Wat doe ik fout? Hoe geraken we er voor goed van af?"
Dirk Devroey is diensthoofd huisartsengeneeskunde op de VUB.
Wat moet Evi doen?
Luizen hebben niets te maken met onhygiënisch-zijn. Integendeel, in een ‘vuile’ habitat vertoeven luizen niet graag, daar kunnen ze niet goed voortbewegen en niet goed eitjes leggen. Ze zitten het liefst op proper haar.
Moeten we beschaamd zijn als ons kind luizen heeft?
Nee. Het zijn natuurlijk geen huisdieren, we hebben ze liever niet in ons haar.
Het is een typisch probleem bij kinderen van de kleuter- en lagere school omdat zij vaak dicht bij elkaar zitten, knuffelen, samen spelen.
Volwassenen - bv. op het werk - gaan niet zo intiem met elkaar om als kinderen doen.
Wat zijn dat, luizen?
Het zijn insecten.
Hoe krijg je eigenlijk luizen? Als kind kregen we het beeld mee dat ze van het ene op het andere hoofd springen.
Luizen kunnen niet springen. Dat is een fabeltje.
Ze kunnen wel overleven in het water, Dat wil dus zeggen dat je ze ook in het zwembad kan ‘opdoen’. Natuurlijk zit er in onze zwembaden wel veel chloor, waarin ze niet kunnen gedijen.
Opdoen kan verder door contact : kinderen die samen spelen, verkleedkledij uitwisselen, mutsen, sjaals, handdoeken...
Kunnen die luizen dan zo lang overleven op voorwerpen?
De eitjes, de neetjes wel. Die laatsten zijn resistenter dan de luizen.
Hoe kan je luizen opsporen?
De eerste plaatsen waar je moet kijken zijn:
- achter de oren,
- in de nek en
- boven op de kruin, dicht bij de wortelbasis. Neten vind je dicht bij de hoofdhuid, op het haar.
Hoe geraken we er het snelst en efficiëntst van af?
Je hebt twee zaken nodig: een luizenkam en siliconen zonder giftige of schadelijke stoffen die de luizen verstikken.
Je brengt het product aan en laat het inwerken, zo lang als op de verpakking staat. Daarna kan je de luizen uit je haar kammen met de luizenkam. Ook de neten kan je zo verwijderen. Want die plakken echt goed in het haar vast. Dankzij dat product komen ze wat losser te zitten. De luizen zijn ‘dood’ en vallen er veel makkelijker uit.
Die behandeling moet je na 14 dagen herhalen, want als je niet alle neten eruit hebt gehaald, dan bestaat de kans dat die intussen luizen zijn geworden. En dan begint je probleem weer van voor af aan. Een luis legt heel veel eitjes op een dag.
Gebruik je liever geen product,k dan kan je de natkammethode toepassen. Je haar insmeren met weinig water en babyshampoo of een andere zachte shampoo. En dan begint het intensieve werk : luis per luis en neet per neet verwijderen. Maar het verschil met het product is, dat ze bij deze behandeling nog leven!
Hoe komt het dat Evi’s zoontje er altijd opnieuw last van heeft?
Als er één neet blijft zitten, dan begint alles weer van voor af aan. En natuurlijk, op school worden niet alle kinderen tegelijkertijd behandeld.
Ben je helemaal verlost van de luizen, maar speel je de dag erna met een kindje dat er wel nog heeft, dan kan je het alweer zitten hebben.
Nog goede raad: wekelijks of regelmatig blijven controleren.
Maar volwassenen kunnen er toch ook last van hebben?
Als je jeuk hebt, zou ik toch eens kijken.