'Madammen met een bontjas' is plezantste plaatje van Urbanus

dinsdag 8 januari 2019 - 11:18
De Radio 2-luisteraars zijn wél fan van 'Madammen met een bontjas'!

In juni wordt Vlaanderens bekendste komiek 70 jaar. Meer dan de helft van zijn leven kon Urbanus al genieten van een bloeiende carrière waarin hij heel veel plaatjes mocht maken. Maar wat is nu het plezantste van allemaal?

Brons gaat naar 'Ge moogt naar huis gaan', zilver is voor 'Poesje Stoei'. Maar de absolute favoriet van de Radio 2-luisteraars blijft 'Madammen met een bontjas'. Urbanus kan zich vinden in jullie keuze! "Dat was er in 1980 boenk op. Ik wou een einde maken van de bontjas als statussymbool." Raymond van het Groenewoud speelt trouwens mondharmonica op dit nummer.

70 is het nieuwe 50

"Ik zie veel leeftijdsgenoten in een grijze overal op hun duiven roepen', vertelt Urbanus. "Maar ik voel me geen 70. Als je strips en films maakt die jonge gastjes nog steeds grappig vinden, dan houdt je dat jong."

"Ik zat als kind bomvol verhaaltjes die eruit moesten. In eerste instantie wou ik striptekenaar worden. Maar door Jan De Wilde en de kleinkunst, ging de muziekwereld voor mij open. Verhalen op muziek vertellen, dat wou ik ook doen!"

Ik was eigenlijk een kleinkunstzanger met te weinig liedjes en té lange bindteksten.

Urbanus

Tegenwoordig wordt ie wel eens de 'godfather' van de Vlaamse komedie genoemd. "Maar ik was eigenlijk een heel bedeesd kind. Mijn moeder moest vroeger geregeld mijn vrienden optrommelen op om mij mee op stap te nemen." Hij is graag artiest, maar het 'BV-zijn' en alles wat daarbij komt kijken, daar vindt hij niets aan. "Soms vragen de mensen in de rij bij de bakker om een mop te vertellen. Ik vraag toch ook niet aan de loodgieter voor mij in de rij om een toilet te installeren? Ze verwachten dat je altijd grappig en aan het werk bent."

'Ik ga blij zijn als ik 71 word'

2019 is een druk jaar. Vanavond start op Eén een vijfdelige documentaire, 'Urbanus 70'. Daarin vertellen vrienden en collega's anekdotes over de grappigste man van Vlaanderen. "Ze hadden 5 afleveringen nodig om mij de hemel in te prijzen', zegt Urbanus. "Als 't over mijn slechte kanten zou gaan, was 't een 20-delige reeks geworden!"

Comedian Alex Agnew prijst Urbanus voor zijn kunde om minder gemakkelijke thema's aan te snijden. "Ik probeer mensen twee hoeken van de kamer te laten zien", verklaart Urbain. "Het ene moment kan ik lachen met oude mensen, maar daarna breng ik een nummer over de dementie van mijn moeder. Dat moet kunnen. Het moet niet altijd lachen, gieren, brullen zijn." Hij is zelf fan van Monty Python, maar vindt vooral dat Woody Allen uitblinkt in humor met een lach en een traan.

Op 27 februari komt 'Urbanus: De Vuilnisheld' in de filmzalen. "We hebben 4 jaar gewerkt aan de film. Ze zijn nu nog volop bezig met de productie. Hij gaat nog 'warm' zijn tegen de première denk ik!"

Urbanus heeft ook 182 stripverhalen op zijn naam staan. Tot 26 mei kan je in het Stripmuseum nog naar een tentoonstelling over zijn werk.

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!