Moeten je kinderen weten hoeveel jij verdient? Zo leer je je kind omgaan met geld

vrijdag 25 september 2020 - 12:28
Uit onderzoek van Febelfin blijkt dat ouders niet graag met hun kinderen over geld praten. Het lijkt nog altijd een taboe. Maar is het nu beter om ze wél of net níet te betrekken bij je financiën?

Kinderen vragen zich dingen af

Kinderen zijn bezig met dingen als "komen wij thuis wel financieel rond?", "zijn wij rijk?", "verdienen mijn ouders evenveel/meer/minder dan de ouders van mijn vrienden?"... Dus het is wel belangrijk om ook over financiën met je kinderen te praten. Kinderen waarmee nooit over geld gepraat wordt, hebben als jongvolwassene 2 keer zoveel kans om financieel in de problemen te komen. 

Belangrijk dat ze een realistisch beeld krijgen

Heel wat jongvolwassenen hebben een onrealistisch of zelfs onbestaand beeld van de grootte van een gemiddeld loon eens ze beginnen te werken. Het is belangrijk dat je je kinderen bijbrengt wat de waarde is van geld en wat de dingen in het leven kosten. Ook bijvoorbeeld dat keuzes financiële consequenties hebben. Als we nu een nieuwe auto kopen kunnen we misschien dit jaar niet op reis gaan. Een studentenjob kan daarbij ook helpen. Plots is iets niet meer "mààr 30 euro", maar moet je "daar wel 4 uur lang voor gaan werken". 

Vanaf welke leeftijd moet je je kinderen betrekken? 

Dat kan al van héél jong. Zelfs kleuters kan je al eens vertellen dat ze deze keer in de winkel géén speelgoedje mogen kiezen omdat dat centen kost en je ook zoveel andere dingen moet kopen. Vanaf dat kinderen kunnen tellen -een jaar of 6 ongeveer- zou je stilaan met zakgeld kunnen beginnen omdat ze zo de waarde van het geld kunnen leren kennen. Met oudere kinderen kan je zelfs proberen om ze een budget te geven wat je normaal gezien aan hen besteedt voor kleding/ontspanning/... waarmee ze dan zelf die dingen moeten kopen. En zelf de beslissingen maken wat wel en wat niet. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!