MRI beter dan mammografie bij het opsporen van borstkanker: "Opgelet voor vals positieve resultaten!"

vrijdag 29 november 2019 - 10:30
Een MRI kan borstkanker in honderden gevallen eerder opsporen dan een mammografie, blijkt uit een onderzoek. Goed nieuws! Maar radiologe Chantal Van Ongeval maakt bij De Madammen een kanttekening.

Als je dat nieuws leest, denk je als leek natuurlijk dat élke vrouw een MRI moet krijgen. Dan zouden er minder vergevorderde kankers zijn, toch? Maar zo simpel is het niet. 

Chantal Van Ongeval: "Een mammografie gebruikt röntgenstralen. Bij een mammografie wordt het borstweefsel samengedrukt, heel vervelend, maar daardoor kunnen we tumoren zien en opsporen en dan aanvullend onderzoeken. Een mammografie is gemakkelijk en vrij toegankelijk, er zijn zelfs mobiele wagens die dat gaan doen. Bij een MRI is er een magnetisch veld nodig en ook contraststof. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en de analyse is ook veel ingewikkelder. Maar door de contrastvloeistof vind je ook veel goedaardige letsels, of kleine ontstekingen. Een MRI toont veel meer dan een tumor allen. Dat betekent dus ook dat veel vrouwen meerdere onderzoeken moeten doen, terwijl het misschien helemaal niet nodig is."

Goed voor dense borsten

"Als het borstweefsel heel stevig is, vooral bij vrouwen onder de 50 jaar en bij uitzondering ook eens bij oudere vrouwen, dan is een mammografie veel moeilijker. Je vindt minder snel iets dan in een vetrijke borst. Een MRI detecteert wel veel meer. Maar: slechts 8 procent van de vrouwen hebben een zeer dense borst, waar een mammografie niet zo goed werkt."

Een MRI is interessant bij heel stevige, dense borsten. Maar vaak komen er andere zaken dan kankers aan het licht.

"Het klopt dat er meer kankers zijn gevonden als de MRI is toegevoegd. Maar we hebben ook gezien dat er ook veel kankers gevonden zijn die niet zo kwaadaardig zijn. Als je dat een jaar later had gevonden, was de prognose quasi hetzelfde. In België gebruiken we ook nog eens echografie, dat is ook nog additioneel."

Conclusie? 

"Het is een heel goed opgezette studie, die veel informatie geeft die we zeker kunnen gebruiken voor vrouwen met dense borsten. Maar we moeten ook verwittigen dat er veel vals positieve resultaten zijn. Het kan zijn dat je terug geroepen wordt naar het ziekenhuis omdat er iets gevonden is, dat er extra onderzoeken moeten volgen, maar dat het achteraf blijkt niets te zijn."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!