"Tienerzwangerschappen hoeven niet per se problematisch te zijn"

woensdag 20 februari 2019 - 11:08
Ellen kreeg haar eerste zoontje toen ze 16 was. Intussen is Ellen 27 en heeft ze een prachtig gezin met 2 zonen en is ze zwanger van haar derde zoontje. Ze getuigde bij De Madammen over haar ervaringen als tienermoeder.

Ellen kon als tiener terecht bij Fara met haar vragen. De vzw helpt jongeren die geconfronteerd worden met een zwangerschap op jonge leeftijd, maar ook volwassenen die voor een moeilijke zwangerschapskeuze staan. "We willen vooral ongeplande zwangerschappen en moeilijke zwangerschapskeuzes bespreekbaar maken," zegt Elke Bleyaert van Fara. "We helpen zowel hulpverleners als de personen die zelf voor de keuze staan."  

Minder tienerzwangerschappen

De laatste jaren hoor je minder over tienerzwangerschappen, ook de cijfers tonen aan dat er minder tieners zwanger worden. De sensibiliseringscampagnes rond anticonceptie lijken dus hun effect niet te missen. Al blijven er misverstanden bestaan over anticonceptie bij jongeren.  

Noem het geen problematiek

Tienerzwangerschappen worden vaak als een problematiek bestempeld. Fara roept op om het niet langer zo te benoemen. Het is geen ideale situatie, maar wanneer meisjes genoeg steun krijgen uit hun omgeving, kan het wel degelijk een positief verhaal worden.

Een tienerzwangerschap hoeft niet altijd problematisch te zijn met de juiste ondersteuning.

Elke Bleyaert, Fara

Ook voor Ellen was het in eerste instantie een shock. Ze ontdekte dat ze zwanger op haar zestiende, maar ze was er zelf snel van overtuigd dat ze de baby wilde houden. "Ik heb niet het gevoel dat ik dingen in mijn jeugd gemist heb, maar zonder een kindje had ik wel andere keuzes gemaakt natuurlijk."

Bekijk het volledige gesprek

Heb je zelf vragen rond tienerzwangerschappen en jonge ouders? Dan kan je hier terecht bij Fara.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!