NOS-journalist Joris van Poppel: "Nederlanders zien besparingen als hun plicht"

woensdag 9 oktober 2019 - 13:46
Foto: Getty
De Vlaamse begroting zal in 2020 maar liefst 436 miljoen euro in het rood gaan. Dat terwijl Nederland dit jaar een begrotingsoverschot heeft van bijna 14 miljard euro. Joris van Poppel, journalist bij de NOS in Nederland, legt uit in 'De Madammen' hoe twee buurlanden zo kunnen verschillen.

"De economie doet het bijzonder goed in Nederland en daardoor krijgt de overheid allerlei belastingeninkomsten binnen, zoals een inkomstenbelasting en btw-inkomsten, omdat mensen ook veel kopen, er worden veel auto's en huizen verkocht."

Hoewel België en Nederland buurlanden zijn, zit de economie heel anders in elkaar. "Het zijn totaal andere landen. Nederland is heel erg afhankelijk van de internationale economie, veel meer dan België. België heeft veel grote bedrijven, Nederland is een echt handelsland. Als de internationale economie het goed doet, dan doet Nederland het ook goed. Er is ook veel export, kaas is een belangrijk exportproduct, maar ook bloemen gaan vanuit Nederland de hele wereld rond. Als daar veel vraag naar is, draait de Nederlandse economie ook heel goed."

"Nederlanders zien besparingen als hun plicht"

Het is ook niet alleen rozengeur en maneschijn in de Nederlandse economie geweest."Er is ook al heel zwaar bespaard in Nederland tijdens de financiële crisis een tiental jaar geleden. In tal van sectoren zoals de culturele sector en bij de publieke omroep werd er bezuinigd. Als er dan bezuinigd moet worden, dan zien Nederlanders dat bijna als hun plicht. Het is misschien een beetje de calvinistische volksaard. Zij steunen een regering die haar huishoudboekje op orde wil krijgen. De volksaard lijkt wat anders dan die van de Belgen. In België lijkt er minder steun voor de regeringsplannen."

Er is wel een belangrijke kanttekening. Het overschot van de begroting zou elke Nederlander 820 euro extra opleveren. "Op Prinsjesdag werd een lagere energierekening beloofd, meer geld voor de gezondheidszorg en minder belastingen. De economie draait dus heel goed, maar de mensen zien het niet terug in hun maandelijks salaris. Dat begrotingsoverschot krijg je niet zomaar iedere maand terug. Niet iedereen profiteert er dus evenveel van."

Beluister het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!