Oei, stinkt je afvoerputje? Zo los je het op!

dinsdag 19 april 2022 - 11:59
Getty Images
Geeft een afvoerputje een vieze rioolgeur af? Loodgieter Thomas Verlinden geeft advies.

Twee mogelijke oorzaken

Er zijn meestal twee mogelijke oorzaken voor zo'n geurhinder:
  1. Je gebruikt het afvoerputje te weinig. Als dat het geval is, zal het beetje water dat normaal gezien in het afvoerputje blijft staan verdampen. Dan kan dat water de rechtstreekse rioolgeur niet meer tegenhouden.
  2. De oorzaak kan ook een slechte verluchting van de afvoerleiding zijn. Als het erg veel regent, kunnen de leidingen soms te weinig lucht opnemen en wordt de stinkende lucht niet zomaar naar buiten weggeleid.

Als je merkt dat er geen water in het afvoerputje staat, dan zal het wellicht het eerste probleem zijn. Als je geborrel en luchtverplaatsingen in de afvoerleiding hoort, dan zal het wellicht het tweede probleem zijn.

En hoe kan je het oplossen?

Het eerste probleem kan je oplossen door op meer geregelde tijdstippen water te verbruiken, zodat er steeds wat water in het putje staat. Of je kan ook een kunststoffen stop op het afvoerputje plaatsen op die momenten dat het putje niet gebruikt wordt en er geen water instaat. Als je dan wel weer water gebruikt, moet je de stop er natuurlijk even afhalen.
 
Bij het tweede probleem kan je het best een beroep doen op een loodgieter. Die moet bekijken wat specifiek het probleem is en hoe alle leidingen eruit zien. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!