Oktober wordt 'Stoptober': "Al 100 jaar lang vallen er 40 doden per dag door het roken"

dinsdag 29 september 2020 - 16:30
Foto: Pexels
Elke dag zijn er 40 overlijdens in ons land die iets te maken hebben met de neveneffecten van tabak. Filip Lardon, hoofd van het kankeronderzoeksteam van Universiteit Antwerpen stelt daarom met volle overtuiging de campagne 'Stoptober' voor bij 'De Madammen'. De campagne wil rokers aanzetten om alvast één maand te stoppen met roken.

'Stoptober' is een actie die al heel populair is in Groot-Brittannië en Nederland. "Het is een soort gezamenlijk initiatief om in de maand oktober te stoppen met roken. Als mensen al op zo'n minst een maand kunnen stoppen met roken, dan zijn er daarvan heel wat overtuigd om het voor de rest van hun leven niet meer te doen. Op één maand kan je veel realiseren. Je gaat minder problemen met je ademhaling hebben bijvoorbeeld", legt professor Lardon uit.

"Als je zelf de wil hebt om te stoppen met roken, dan is er ook nog professionele hulp in België. En daarin hebben wij een stapje voor ten opzichte van andere landen. Er zijn erkende tabakologen die iedereen kan raadplegen, de consultatie wordt grotendeels terugbetaald door het RIZIV." 

"Stel je voor dat de kinderen die nu geboren worden in een rookvrije wereld opgroeien"

Tabak eist veel slachtoffers in ons land. "Het gaat om 40 tabaksgerelateerde doden per dag. Tabak veroorzaakt veel meer aandoeningen dan kanker, het gaat dan om hart- en vaatziekten, hersen- of andere longaandoeningen. Dat is immens veel. Het is een beetje jammer om nu de vergelijking te maken, maar er zijn 4 mensen per dag die sterven aan corona momenteel, terwijl er al 100 jaar lang 40 doden per dag vallen door het roken", legt professor dokter Lardon uit.

"Er worden veel initiatieven gedaan om tot een rookvrije generatie te komen. Stel je voor dat de kinderen die nu geboren worden in een rookvrije wereld opgroeien, dat ze zelfs niet weten wat een sigaret is. Maar daarvoor hebben we heel veel politieke moed nodig. Want dan moet er meer aan preventie gedaan worden."

"We moeten mensen meer en beter helpen om te stoppen met roken. Roken is een enorme verslaving, nicotine is één van de drie meest verslavende drugs ter wereld. Mensen moeten dus echt wel geholpen worden om te kunnen stoppen, maar tegelijkertijd moeten we ook zorgen dat mensen gewoon niet starten met roken. Dat zou nog veel mooier zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!