Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Op welke leeftijd geef je kinderen zakgeld? En hoeveel?

ma 20 dec. - 9:48

Uit onderzoek van Cambridge University blijkt dat kinderen op hun 7 jaar al gewoontes hebben aangeleerd die bepalen hoe ze later met geld zullen omgaan. Héél straf toch?
© Canva

Al vanaf 2 jaar leren omgaan met geld

Volgens Liesje Vanneste, auteur van het boek "Sparen? Kinderspel!", begin je best al bij je peuter om goeie financiële skills aan te leren: "Belangrijk is dat kinderen het verschil leren tussen "willen" en "nodig hebben". Natuurlijk blijft het bij de hele kleintjes beperkt tot leren tellen en het aanleren dat je bijvoorbeeld muntjes moet geven om iets te kopen."

Volgens Liesje is zakgeld dé perfecte manier om je kinderen financieel op te voeden. "Het hangt een beetje af van kind tot kind, maar rond de leeftijd van 7 jaar kan je eigenlijk wel al met zakgeld beginnen. Hoeveel dat moet zijn beslis je natuurlijk zelf, maar een goeie richtlijn is een halve euro tot een euro per levensjaar dat het kind oud is. Héél belangrijk is wel dat je praat met je kinderen over wat ze kunnen doen met hun zakgeld, hoeveel jij verwacht dat ze sparen bijvoorbeeld..."

"Zijn wij rijk of arm?"

Kinderen stellen zich constant vragen, en dus ook over de financiële situatie van hun gezin. "Het belangrijkste is dat je eerlijk bent over je financiën. Leg ook uit dat rijk voor de ene iets anders wil zeggen dan rijk voor de andere. Je kan bijvoorbeeld voor je kind een taartdiagram tekenen en grofweg aangeven hoeveel van de centen die binnenkomen gaan naar het huis, de auto, het eten... En hoeveel er dan nog over blijft. En wat jij belangrijk vindt om te doen met dat resterende geld. Vertel ze ook dat geld niet alles is."

Hoe leer ik mijn kind sparen? 

Doelsparen is een hele leuke manier om te leren sparen. "Kies iets om voor te sparen, bvb een speelgoedje dat je kind graag wilt. Kijk hoeveel het kost en hoeveel er wekelijks kan gespaard worden. Maak samen op een blad papier een visueel overzicht van hoe vaak er een centje aan de kant gezet moet worden om het doel te bereiken. En hou het bij. Zo ziet je kind zijn spaardoel stilaan maar zeker dichterbij komen en leert het vroeg wat sparen is."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet