Pascale Naessens over haar ketokuur: "Het is een héél smaakvol dieet, dat is misschien de grootste verrassing voor veel mensen"

woensdag 3 juni 2020 - 11:44
Pascale Naessens heeft een nieuw boek uit, 'Ketokuur: een nieuw leven in 14 dagen'. Ze besprak met Cathérine Vandoorne de voor- en nadelen van het dieet bij 'De Madammen.'

"Diëten, daar word ik nu echt eens ongelukkig van", verklaarde Pascale Naessens ooit. "Ik ben niet veranderd, ik sta nog altijd 100 procent achter die woorden. Wat ik wel doorheen de tijd heb ingezien, is dat mensen die mijn manier van eten volgen, dus door minder koolhydraten te eten, niet bereiken wat ze hopen te realiseren. Die kunnen dan een ketokuur volgen. Het grote verschil met de klassieke vorm van diëten is dat je niet minder hoeft te eten of honger moet lijden. Het is een nieuwere manier van eten, waardoor je lichaam niet in spaarstand gaat. Wanneer je daarna opnieuw 'gewoon' caloriearm gaat eten, vliegen de kilo's er niet opnieuw bij." 

Het gaat niet om een manier van eten die je lange tijd moet volhouden. "Het is iets wat je tijdelijk moet doen, het is geen levenswijze. Daarom heb ik mijn boek ook een 'ketokuur' genoemd. Ik geloof ook niet dat een echt langdurig ketodieet gezond is."

"Het is een heel strikte kuur, daarom wil het wél een dieet noemen"

"Het is een heel strikte en beperkende kuur, daarom noem ik het ook een 'dieet'. Je eet heel weinig koolhydraten, de klassiekers zoals brood en aardappelen gaan eruit, maar ook het meeste fruit mag je niet meer eten. Dat ga je inwisselen door net méér vetten te eten. Je lichaam is verplicht om over te stappen naar een andere manier van energieverbranding. Dus in plaats van koolhydraten te verbranden, moet je lichaam nu vetten verbranden voor energie. En dat is meteen de reden waarom je afvalt." 

Maar wat ligt er nu zoal op je bord? "Als ontbijt eet je bijvoorbeeld volle yoghurt met gemengde zaden, noten en bessen. Als lunch kan je halloumi eten met groenten en een pak olijfolie. Vis en vlees mogen ook. Je krijgt zeker een heel smaakvolle keuken, want vet geeft smaak! En dat is misschien de grootste verrassing voor mensen, dat je nog zo lekker eet."

"Alles wat nieuw is, wordt het gecontesteerd"

Het boek werd niet door iedereen positief onthaald, sommige voedingsexperts en diëtisten raden het expliciet af. "Als we aan diëten denken, dan denken we aan minder eten, aan light eten. En de ketokuur druist in tegen de klassieke diëten, omdat je net méér vetten moet eten. En ja, alles wat nieuw is, wordt gecontesteerd. Er zijn ook veel diëtisten en experten die het ondersteunen, zij het wel als kuur en niet als levenswijze. Bovendien is het succes er, veel mensen zien het echt als een bevrijding. Ik krijg zoveel positieve reacties op Facebook van mensen die afvallen, die positievere bloed- en vetwaarden hebben én meer energie hebben."

"Ik vind dat we moeten afstappen van het idee dat iedereen op een en dezelfde manier moet eten. Het idee dat er één voedingsdriehoek is voor iedereen is absurd, want we reageren allemaal anders op voeding. Maar daarvoor moet je wel inzicht hebben over voeding, en dat is meteen ook waarom ik dit boek heb geschreven, om de kennis terug aan mensen te geven."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!