de madammen
Psychiater Kris Goethals: "Niet-dringende psychische zorg is intussen dringende zorg geworden"
vr 8 mei - 9:07
De consultaties van psychiaters en psychologen zijn sinds de coronacrisis grotendeels on hold gezet. Iets waar professor psychiater Kris Goethals het heel moeilijk mee heeft. "Uit vorige pandemieën en epidemieën weten we dat er nadien veel meer psychische problemen op ons af komen. Ik vind dat het onze rol is om preventief op te treden om te voorkomen dat het erger wordt." Professor Goethals bleef zelf om die reden patiënten ontvangen.
"60 procent van de psychische zorg is on hold gezet, wat een schandalig hoog cijfer is"
"60 procent van de psychische zorg is on hold gezet, wat een schandalig hoog cijfer is. De ambulante zorg is overgeschakeld op telefonie of videochat. Maar het zijn vooral de kwetsbare groepen die geen pc of internet hebben. Ook het non-verbale gedrag kan je zo minder goed inschatten", legt professor Goethals de problematiek uit. Maar ook ethisch ziet hij valkuilen. "We maken ons ook minder zorgen over het beroepsgeheim. Privacygegevens liggen via zulke gratis online tools vaak gewoon te grabbel, terwijl het om heel vertrouwelijke dingen gaat. En plots is dat geen probleem voor onze beroepsgroep."
"Met voortschrijdend inzicht had men moeten inzien dat psychiaters, psychologen en psychotherapeuten geen contactberoep hebben. Dat is een heel ander verhaal dan bij huisartsen bijvoorbeeld. Wij kunnen perfect afstand houden. Het enige wat we moeten doen, is geen hand meer geven, en erop toezien dat alles veilig verloopt, door bijvoorbeeld de deurklinken te ontsmetten."
"Niet-dringende zorg is intussen dringende zorg of gewoon te laat"
"We zijn intussen twee maanden ver. Niet-dringende zorg is intussen wel dringende zorg geworden of komt gewoon te laat. Ik hoor dat patiënten die niet terecht konden bij een ambulante therapeut nu opgenomen moeten worden in de psychiatrie. Ik vind het onaanvaardbare toestanden."
De nieuwe maatregel dat we 4 mensen mogen zien, vindt hij dan alvast een stap in de goede richting. "Ik denk dat het een heel goede zaak is dat het sociale contact kan toenemen. Maar weeral wordt er geen woord gerept over de psychiatrische zorg. Ik vind het een gemiste kans."
"Rust, reinheid en regelmaat"
Hoe kunnen we zelf zorgen voor onze mentale gezondheid? "Rust, reinheid en regelmaat. Probeer op tijd op te staan, en op tijd te gaan slapen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. En durf zelf je therapeut op te bellen wanneer het niet meer gaat. Je kan ook je huisarts opbellen. Zij zijn ook massaal overgegaan op digitale communicatie , maar zij zullen ook weer meer mensen over de drempel krijgen."