Rik Torfs: "Ontdopen kan eigenlijk niet. Eens je gedoopt bent, dan blijf je voor altijd gedoopt!"

donderdag 5 december 2019 - 11:11
Foto: Unsplash
Het jaarrapport van de Katholieke Kerk is gepubliceerd. De cijfers bevestigen de dalende trend in de populariteit van de kerk. Er worden minder mensen gedoopt, minder kinderen doen hun vormsel maar ook de kerkelijke huwelijken zijn sinds vorig jaar met 14 procent gedaald. Opvallend cijfer in het rapport: ongeveer 1100 mensen hebben zich laten ‘ontdopen’. Kan je jezelf laten ‘ontdopen’? Cathérine vraagt het in De Madammen aan Rik Torfs, hoogleraar Kerkelijk Recht aan de Universiteit van Leuven. En hij heeft een verrassend antwoord!

Ontdopen kan eigenlijk niet in de Katholieke Kerk. Dat is dus het hele vreemde van de zaak (lacht)! Eens je gedoopt bent, dan blijf je voor altijd gedoopt. Maar je hebt daar eigenlijk ook geen last van: als je niets met de Kerk wil te maken hebben, dan ga je er gewoon niet naartoe. Maar je kan jezelf dus niet ‘ontdopen’. Je kan wel een brief schrijven naar het bisdom en vragen om het te vermelden in de doopregisters. Maar dat heeft in feite niets te maken met de geldigheid van het doopsel. Ik denk dat het voornamelijk iets therapeutisch of psychologisch is, mensen willen niets meer met de kerk te maken hebben. Maar je mag dus niet denken dat je daardoor niet langer gedoopt bent. Vermits ontdopen technisch gezien niet kan, blijf je lid van de kerk. Je kan erna nog met een mooie Katholieke vrouw in het huwelijk treden zonder moeilijkheden (lacht). ”

Populariteit

Zou de Katholieke Kerk ook iets kunnen doen om de daling in de populariteit tegen te gaan? “Die daling is niet wereldwijd. We zien het voornamelijk in West-Europa, maar bij ons is het wel opvallender dan in de andere landen. Ik denk dat de mensen die Katholiek zijn, daar ook moedig voor moeten uitkomen. Misschien worden ze een beetje uitgelachen, maar anderen zullen de moed om daarvoor uit te komen ook mooi vinden. Ik vind persoonlijk – maar ik durf het bijna niet zeggen – dat de kerkleiding en de bisschoppen een beetje dapper moeten zijn. Ze zijn nu zo voorzichtig wanneer ze tussenkomen in het maatschappelijk debat. Ze durven haast niets meer te zeggen, ik begrijp dat ook wel sinds de zaak Vangheluwe. Maar als je ergens in gelooft, dan moet je daar gewoon voor uitkomen. Zijn wie je bent is het beste voorbeeld.”

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!