Serre-tips van Angelo Dorny

dinsdag 23 oktober 2018 - 15:33
Overweeg je de aankoop van een serre of kas? Lees dan zeker deze tips van Angelo Dorny!

Planning

Neem je tijd en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. De eerste grote vraag die je je moet stellen, is hoe groot je kas kan/mag worden. Een grote serre is misschien wel handig, maar slorpt enorm veel plaats op in een kleine stadstuin. Een kleinere kas kan dan weer snel té klein worden. Bekijk alle voor- en nadelen en neem pas een beslissing wanneer je weet waaraan de kas moet voldoen en welk doel ze heeft.

Een grote kas in een kleine tuin kan zeker, als je 'm mooi kan 'inwerken'. Een serre is zeer aanwezig in je tuin, en het oog wilt natuurlijk ook wat!

Plaats

Een kleine, plastic kas verplaats je gemakkelijk. Een gigantisch glazen gevaarte daarentegen, da's andere koek! De ideale plek is zonnig. Af en toe wat schaduw mag, maar je mikt toch best op minstens 5 à 6 uur zonlicht per dag. Je zet je serre ook het best niet te dicht bij bomen en hoge hagen. Die kunnen het zonlicht belemmeren, en in het najaar voor verstopte dakgoten of zelfs glasbreuk zorgen!

Denk ook aan de wind! Die mag niet echt kunnen inbeuken. Er bestaan speciale serres met schuine wanden die hiervoor zorgen. Voorzie ook een vorm van verluchting. Dat kan bijvoorbeeld met dakramen. Want het mag natuurlijk ook niet té warm worden in je serre.

Kostprijs

Een kas is een flinke investering. Zorg er dus voor dat je je serre maximaal benut. Plan op voorhand wat je kan zaaien of planten en geef er niet meteen de brui aan wanneer het kouder wordt. Tijdens de winter kan je sla, veldsla, spinazie, kervel of mosterdblad oogsten!

Buren

Jij bent misschien door het dolle heen met je nieuwe kas, je buren zijn dat misschien iets minder. Goede communicatie is belangrijk. Houd je aan de wettelijke bepalingen en wees open en eerlijk over je tuinplannen. En beloof je buren een deeltje van de oogst, werkt altijd! ;-)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!