Smullen van steenbolk

woensdag 10 januari 2018 - 11:31
Steenbolk is een beenvis die behoort tot de orde van de kabeljauwachtigen en familie is van de kabeljauwen. Je treft ze aan van in de wateren rond het zuiden van Noorwegen tot in Marokko.

Fan van hernieuwbare energie

De soort blijkt fan van hernieuwbare energie. Ze verkiezen windmolenparken als kraamkamers en het blijft hun favoriete plekje tijdens de eerste twee jaar van hun leven.   

Steenbolk lijkt wel wat op wijting, maar het lichaam is hoger en zwaarder van vorm. Volwassen vissen hebben een lengte van 25 cm, maar steenbolk kan tot 45 cm lang worden.

De beste steenbolk koop je van oktober tot februari. In de winkel zijn ze minimaal 20 cm groot.

Lekker klaarmaken

Dagverse steenbolk is een culinaire topper. Het visvlees is fijn van structuur, maar heel fragiel. Steenbolk bak je dan ook best op vel op lage temperatuur of in de oven op lage temperatuur om uiteenvallen van het visvlees te vermijden. Als je ze bakt kan je ze nadien eventueel nog even onder de grill zetten. Het vel is zeer smakelijk en decoratief op het bord.

Hieronder vind je alvast 3 recepten om je inspiratie te geven. Smakelijk!
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!