Thomas Vanderveken presenteert '1 jaar gratis': "Ik heb Herman Van Molle gevraagd of het oké is dat ik zijn grote schoenen vul"

vrijdag 3 januari 2020 - 11:15
Foto: VRT
Op zaterdag 4 januari start op Eén een nieuw seizoen van de legendarische quiz '1 jaar gratis'. Van 2001 tot 2008 was de reeks een van de populairste quizprogramma’s in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken.

Het basisconcept blijft hetzelfde: een bikkelharde afvalkoers vermomd als gezellige quiz. '1 jaar gratis' start met 16 kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het netto­jaarloon van de meest verdienende deelnemer. Voor de deelnemers is mensenkennis minstens even belangrijk als quizkennis, want zij moeten hun medekandidaten goed kunnen inschatten.

"Het belangrijkste is dat de kandidaten de sterren zijn van de quiz"

De vroegere quizmaster van dienst was Herman Van Molle, maar die heeft intussen de media vaarwel gezegd. "Herman is plots verdwenen, hij woont nu in Zweden. Maar ik heb hem toch even ontmoet, dat vond ik wel belangrijk, want hij heeft de quiz mee bedacht, het is echt zijn quiz. Ik wou vragen of hij het wel oké vond dat ik zijn grote schoenen vul. Hij heeft mij dan uren onderhouden over hoe de quiz destijds tot stand is gekomen. En hij heeft me enkele tips gegeven," verklapt Thomas.

"Het belangrijkste is dat de kandidaten de sterren zijn van de quiz. Je moet hen heel goed kennen. Herman vertelde mij dat hij altijd samen met hen at tussen de opnames door. Zo kom je te weten wie met wie aan het samen spannen is enzovoort."

En wat zou Thomas zelf doen als hij '1 jaar gratis' zou winnen? "Ik denk dat ik effectief een jaar gratis zou nemen, een jaar niet zou werken en zoveel mogelijk thuis zou zijn. En al die dingen waarvan je denkt, ooit ga dit eens doen, ze toch eindelijk doen", besluit Thomas.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!