Tijs Vanneste over ‘De Kemping’: “Het had bij mij ook zo kunnen aflopen. Het is dansen op een koord en zien dat je erop blijft. Dat is voor hen moeilijker”

donderdag 18 juni 2020 - 14:19
Vakantie in eigen land. We kunnen het harder beleven dan ooit. Tijs Vanneste doet er ook aan mee. Het is eens iets anders dan als ‘Van Echelpoel’ muziek maken en tattoos zetten, want hij maakt een nieuw programma ‘De Kemping’. Het wordt deze zomer opgenomen en is een mix van een sociaal project, een vakantiebestemming en een tv-programma. Hij legt het uit bij Siska Schoeters in de ‘De Madammen’.

"In de Kempen op een camping"

“Het is een programma dat ik maak samen met de fijne mensen van ‘De Chinezen’ en het heet ‘De Kemping’. Je kan er dus al uit afleiden dat het iets in de Kempen is op een camping. Ik ga met een negental langdurig werkloze jongeren als een team vanuit het niets een camping opstarten. Een camping is altijd een beetje als een dorp, dus we bouwen bijna een heel dorp. Op dit moment ligt er enkel een lege wei. Helemaal niets.”

“Eerst gaan we samen brainstormen. Want het is niet de bedoeling dat ik het ga doen om erna tegen hen te zeggen wat zij moeten doen. We gaan er echt samen aan werken. Het initiatief moet van hen komen. Alles wat je je voorstelt bij een camping gaan we bouwen, ook dus een winkeltje. We mogen geen toiletten sjorren door het coronavirus. Maar we gaan nu in bubbels werken. 16 bubbels met telkens een tiental mensen die komen logeren. Elke bubbel heeft dan ook zijn eigen sanitair en een picknicktafel.”

Het zijn allemaal individuele verhalen en dat wil ik heel hard aantonen. Het is niet iets waar je zo over moet oordelen.

9 langdurig werkloze jongeren

“Ik ben heel bewust op zoek gegaan het brede spectrum. Jongeren die de pech hebben gehad om in niet een goed nest op te groeien. Zij hebben niet te kiezen en moesten hunzelf opvoeden. Er zitten ook jonge mensen bij die een beetje van het padje zijn geraakt door omstandigheden. Ook mensen met een vluchtelingenachtergrond. De hele waaier zit erin. Heel vaak wordt er gezegd: 'Ze zijn te lui om te gaan werken!' Maar wie zijn ze? Het zijn allemaal individuele verhalen en dat wil ik heel hard aantonen. Het is niet iets waar je zo over moet oordelen.”

“Het is nogal jachtig tegenwoordig, en je moet veel kunnen en een dik vel hebben om door te kunnen blijven gaan. Ik vind het dus heel belangrijk om aan te tonen dat iedereen ook supersterke kanten heeft. Daar wil ik de aandacht op vestigen. Dat we de sterke kanten ontwikkelen.” 

“Het is geen tv-format waar we de deelnemers uitzuigen voor het tv-programma en erna laten vallen. We hebben een vzw opgericht waar we permanent mee willen doorgaan. We willen hen na het programma aan werk helpen en ook in de toekomst nog zo’n projecten opstarten.”

Het had bij mij ook evengoed zo kunnen aflopen. Het is een beetje dansen op een koord en je moet zien dat je erop blijft.

Tijs

“Hoe het komt dat ik er zo begaan mee ben, weet ik echt niet. Ik heb dat altijd gehad. Ik was nogal een plantrekker en heb op nogal veel scholen gezeten vroeger, waar ik me altijd heel goed heb geamuseerd en heel goed heb gevoeld. Maar het had bij mij ook evengoed zo kunnen aflopen. Het is een beetje dansen op een koord en je moet zien dat je erop blijft. Als je eraf valt… Ja…”

“Mijn rol in het programma is meerledig. Ik ga niet de baas zijn, wél het ankerpunt waar ze op kunnen terugvallen als het moeilijk gaat of ze gefrustreerd zijn. Als ze het niet meer zien zitten, ga ik hen motiveren. Ik geef hen een stamp onder hun gat als dat nodig is. Ik ben totaal niet handig, maar ga wel zelf graag kamperen.”

“De laatste jaren ga ik iets minder kamperen, want ik heb nog twee zoontjes. Wij vieren dus camping in onze eigen tuin. Als kind ging ik wel heel veel kamperen en steeds op dezelfde camping in een Frans dorpje. Dat was heel leuk.”


In augustus gaat ‘De Kemping’ drie weken open. Wil jij kamperen op ‘De Kemping’? Dan kan je je inschrijven op via deze link.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!