Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Toxicoloog Jan Tytgat: "Bewaar restjes van conservenblikken beter niet in het blik"

di 7 apr. - 8:32

Heb je conservenblikken of bokalen in je voorraadkast staan met een bedenkelijke houdbaarheidsdatum? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit hoe je die datum moet interpreteren.
© Foto: Getty

Twee labels met een andere betekenis

"Er zijn twee definities voor de houdbaarheidsdatum. Je hebt het label 'ten minste houdbaar tot', wat een indicatie geeft van de bewaartijd van minder bederfgevoelige producten, zoals koekjes, chocolade en ontbijtgranen. Dat wil zeggen dat het product nog veilig om te eten is, maar dat de smaak of de kleur misschien anders is.", legt Jan Tytgat uit.

"Dat is niet hetzelfde voor het label 'te gebruiken tot'. Dan gaat het om voeding die koel bewaard moet worden, zoals verse vis, charcuterie, slaatjes en pizza. Na deze datum kan de producent de veiligheid niet meer garanderen van de voeding. Het betekent daarom niet dat het automatisch slecht is, maar het risico wordt wel groter in functie van de tijd. Er kunnen schimmels en bacteriën beginnen groeien, het voedsel kan ook chemisch bederven of de structuur kan veranderen. Als je het toch opeet kan het effectief dodelijk zijn. Pasta, rijst en pizza's zijn enorm goede voedingsbodems voor micro-organismes die toxines produceren. Dus daarbij moet je echt de houdbaarheidsdatum goed in acht nemen."

"Bewaar restjes van conservenblikken beter niet in het blik"

Conservenblikken werden vroeger gemaakt van zware metalen die de voeding in de blikken konden aantasten. Intussen worden conservenblikken uit aluminium gemaakt met een kunststoflaagje aan de binnenkant dat water- en vetafstotend is en is er geen probleem meer met de verpakking. "Maar het blijft een goede raad om de restjes van een geopend conservenblik in een apart afsluitbaar potje te bewaren om contact met de lucht te vermijden. Zo kan je het goed afsluiten voor bacteriën."

"In wijn zitten bewaarmiddelen waarvan je hoofdpijn kan krijgen"

Hoe zit het met de bewaarmiddelen in onze voeding? "Voor heel Europa bestaat een lijst die aangeeft welke bewaarmiddelen toegelaten zijn, en veilig zijn voor consumptie. Dat zijn de E-nummers die je ziet op verpakkingen. Voor sommige van die bewaarmiddelen is er helemaal geen risico, maar voor andere bestaat er een voorschrift van aanvaardbare dagelijkse innames. In wijn bijvoorbeeld is de hoeveelheid sulfieten gelimiteerd, want die zouden je veel hoofdpijn kunnen bezorgen, maar tegelijkertijd heeft wijn die sulfieten ook wel nodig in een beperkte hoeveelheid. Als die er niet in zouden zitten, dan smaakt de wijn binnen de kortste keren naar azijn."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet