Trekvogels op doortocht

dinsdag 23 oktober 2012 - 12:00
trekvogels
Boven in de hemel kan je dezer dagen heel wat trekvogels ontwaren. Joeri Cortens van Natuurpunt wijst De Madammen de weg in het grote aantal soorten.

Boven in de hemel kan je dezer dagen heel wat trekvogels ontwaren.

Joeri Cortens van Natuurpunt wijst De Madammen de weg in het grote aantal soorten.

De meeste trekvogels komen vanuit het hoge noorden. Het wordt nu kouder en de vogels gaan op zoek naar warmere oorden om de winter te overleven. Op dit moment zijn het de Zweedse vogels die onze richting uitkomen.

De trekvogels hebben goeie jaren achter de rug. Door de zachte winters hebben vele vogels de winter overleefd en zich voortgeplant. Dit jaar is is er wel weinig voedsel voorradig. Zo zijn er hier bij ons weinig of geen beukennootjes te vinden.

Als je ze voedt, kom je als mens ook dichter bij de natuur te staan. En je geeft de trekvogel ook een grotere overlevingskans. Als je zorgt voor voedsel in de tuin ga je de meest diverse vogelsoorten kunnen zien.

Er zijn heel wat zaden, granen, wildzaden die vogels aan trekken. Fruit en bessen zijn perfect. Ook rotte, gevallen vruchten van een fruitboom zijn perfect. Een tip is om nu een aantal lijsterbessen in te vriezen en die 's winters in de tuin te leggen voor de vogels. Die gaan daar ontzettend blij mee zijn.

Overdag kan je de meeste trekvogels gade slaan. Lijsters trekken ook 's avonds en 's nachts door.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!