Vakantiefoto's bewaren in de cloud: zo doe je het

donderdag 25 juli 2019 - 08:00
foto maken met smartphoto
Heb jij ook weer honderden foto's gemaakt op vakantie of tijdens dat weekendje uit met de vrienden? Tof natuurlijk, maar wat moet je nu aanvangen met al die foto's? Wat als je smartphone het plots begeeft, of je raakt 'm kwijt? Behalve de foto's uitprinten en er een traditioneel album mee maken, is het misschien een idee om ze op te slaan 'in de cloud'.

Foto’s opslaan in de cloud, wat is dat?

Als je foto’s opslaat in de cloud, plaats je ze op een online opslaglocatie waartoe alleen jij toegang hebt. Je slaat je foto’s dus op het internet op, maar alleen jij kunt ze bekijken

Door foto’s op te slaan in de cloud, maak je er in één beweging ook een kopie of back-up van. Een geruststellende gedachte, want stel dat je je telefoon verliest of de harde schijf van je computer - waarop je al die foto's hebt gezet - crasht... 

Extra voordeel: je kunt de in de cloud opgeslagen foto’s om het even waar en wanneer bekijken, ook op een ander toestel dan je eigen laptop of computer. Zolang je maar online bent en inlogt bij de clouddienst waar jij je foto’s hebt geüpload.

Wat is een clouddienst?

Je slaat foto’s in de cloud op bij een clouddienst. Daarvoor moet je een account aanmaken waarmee je je eigen plekje op de cloud als het ware reserveert. 

Bij de meeste clouddiensten kan je gratis registreren. De opslagruimte die je krijgt varieert. Stel dat je ruimte tekort komt, dan moet je bijbetalen, vaak in de vorm van een maandabonnement. 

Welke clouddienst gebruiken?

Er zijn heel wat verschillende clouddiensten die gratis opslagcapaciteit aanbieden. De iCloud van Apple en Google Foto's zijn de meest bekende én gebruikte. Hun grote pluspunt: ze synchroniseren automatisch met al je toestellen (smartphone, tablet, laptop, ...), wat betekent dat je al je foto's altijd overal hebt staan.

Google Foto’s: onbeperkt foto’s opslaan

Met Google Foto’s kan je onbeperkt foto’s uploaden naar je cloud. Bij het uploaden van foto's verkleint de dienst het formaat van je foto’s tot maximaal 16MB per foto. Wat zeker voor foto's gemaakt met een smartphone ruim voldoende is. 

Standaard - en dus gratis - heb je 15GB ruimte ter beschikking, wat goed moet zijn voor een paar duizend foto's. Al moet je er wel rekening mee houden, dat in de 15GB ook, bijvoorbeeld, de inhoud van je Gmail postbussen wordt meegeteld. Wil je toch extra opslagcapaciteit kopen, dan kost dat 1,99 euro per maand voor 100 GB.

Voor het uploaden van foto’s naar Google Foto’s heb je een Google-account nodig. Foto’s uploaden kan via je laptop, maar ook met de Google Foto’s-app voor Android en iOS op je smartphone of tablet. 

Alle info vind je op de site van Google foto's.

iCloud: voor de gebruiker van iPhone en Mac

Heb je een iPhone of Mac, dan is iCloud de makkelijkste manier om foto’s te uploaden naar de cloud. Met een Apple-toestel heb je namelijk ook standaard een Apple-account met een bijbehorende iCloud. Standaard krijg je 5 GB opslag. Niet bijster veel, vooral omdat ook andere bestanden die je op de iCloud plaatst (mails, agenda, ...) snel een groot deel van de beschikbare ruimte oppeuzelen. 

Wil je meer foto’s opslaan? Dan kun je een maandabonnement nemen. Je hebt al 50 GB opslaggeheugen voor 99 cent per maand.

Alle info vind je op de site van iCloud.

Tip! 

Met een Apple-toestel kan je Google foto's gebruiken. Omgekeerd kan dat niet. Als Apple-gebruiker kan je dus beide diensten maximaal combineren.

Alternatieven? 

Apple en Google zijn uiteraard niet de enige spelers op de markt. Denk aan Dropbox (2 GB gratis; 9,99 euro per maand voor 1 TB), Microsoft OneDrive (5 GB gratis, daarna 1,8 euro voor 100 GB) en Flickr (gratis tot 1.000 foto's, 6,2 euro per maand voor onbeperkte opslag).

Het verschil met de twee marktleiders is het feit dat diensten zoals Dropbox niet specifiek bedoeld zijn om foto's op te slaan, waardoor ze iets minder gebruiksvriendelijk zijn. 

Flickr is dan weer wel speciaal voor foto's ontwikkeld, maar mist dan weer de mogelijkheid om automatisch te synchroniseren tussen verschillende toestellen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!