Video: Psychotherapeut Nina Mouton beantwoordt jouw vragen over mild ouderschap

vrijdag 6 maart 2020 - 11:25
Mogen je kinderen bij jou in bed slapen? Wat als je zoon of dochter stout is geweest, hoe straf je ze dan? Veel ouders zitten met vragen over de 'juiste' opvoeding van hun kinderen. Psychotherapeut Nina Mouton beantwoordde tal van vragen in de Radio 2-app.

Sarah uit Grimbergen: mag je kind bij jou in bed slapen?

"Blijf in het hier en het nu. Bij ons thuis is een van regels: hoe meer slaap we allemaal kunnen krijgen, hoe beter! En als dat werkt door je kind bij jou in bed te nemen, dan is dat zo. Doe wat voor jou het best werkt op dit moment. Ze gaan echt niet tot hun 18 bij jou in bed blijven liggen. Op het moment dat ze er klaar zijn, gaan ze wel apart slapen. Als jij het als ouder zélf vervelend vindt, kan je wel het gesprek met je kind aangaan en vragen wat hij of zij mist. Heel vaak hebben kinderen gewoon veiligheid en nabijheid nodig. Misschien helpt het gewoon al als je kind in dezelfde kamer kan slapen, in plaats van in hetzelfde bed. Zoek wat voor jullie allemaal het beste past."

Lisa uit Aalst: ik wil graag een milde mama zijn, maar ik ben vaak gestresseerd door het werk en dat uit ik vaak op mijn kinderen. Hoe pak ik dat aan?

"Alles begint bij zelfzorg. En dat hoeft echt geen maandelijkse uitstap te zijn naar de sauna of drie keer per week yoga te zijn. Dat hoeft écht niet. Blijf vooral dicht bij jezelf en stel je grenzen. Wat lukt er voor jou vandaag? En communiceer dat dan naar je kinderen. De eerste twintig keer gaan je kinderen dat niet snappen. Maar voel je echt niet schuldig, want je bent géén robot. Zij moeten ook leren dat je niet elke dag en elk uur de vrolijke mama kan zijn."

Charlot uit Brussel: Mijn nichtje is anderhalf jaar en vindt de trap bijzonder interessant. Uitleggen waarom ze de trap niet op mag, lijkt nog zo moeilijk voor haar om te begrijpen. Hoe pak jij zoiets aan?

"Ik zie twee pistes: ofwel maak je de trap superveilig, met een hekje bijvoorbeeld. Of je leert haar wat veiligheid is op de trap. Hoe kan ze veilig op de trap gaan? Wat mag er en wat mag er niet. Leer haar dat ze alleen op de trap mag wanneer jij er bij bent bijvoorbeeld. Als je voelt dat een kind nog te jong is om te begrijpen, ga dan voor de veilige optie, en zet een hekje. Zo is iédereen ook gerust."

Bekijk de volledige vragensessie:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!