Vis van de maand: hondshaai

donderdag 5 april 2018 - 10:10
Hondshaai is een lekkernij waar je het hele jaar van kan genieten.

Hondshaai is een kraakbeenvis. Het is een kleine, slanke haai met een korte brede snuit en vele, kleine donkerbruine vlekjes op de  lichtbruine tot grijze huid. Aan de buikzijde is hondshaai vuilwit. De ruwe huid voelt aan als schuurpapier.

Van hondshaai kan je het hele jaar genieten. Je koopt de vis schoongemaakt en gestroopt in de vishandel. Meestal is de hondshaai ook al in moten versneden. 

Het versneden visvlees lijkt sterk op dat van andere kleine haaiensoorten en op dat van paling. De gestroopte haaitjes werden vroeger als ‘zeepaling’ verkocht, maar dat is niet meer toegelaten.

Hondshaai heeft lekker stevig vlees waar je alle kanten mee op kan. Gebruik het in ragouts of dikke wintersoepen. Gerookt of in zuur opgelegd is het fantastisch. Probeer hondshaai ook eens gelakt, gesmoord of leg een flinke moot op de barbecue. Overheerlijk.

Drie heerlijke recepten

Hondshaai in het groen

Hoe je dit lekkere bordje maakt, lees je bij Lekker van bij Ons.

Blanquette

Het recept vind je weer bij Lekker van bij Ons.

Gelakte hondshaai met rijst

Het recept van deze oosterse variant lees je bij Lekker van bij Ons.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!