Waarom is er een AZERTY en een QWERTY-toetsenbord?

woensdag 21 oktober 2020 - 07:00
Gaat het fysieke toetsenbord verdwijnen? Apple vindt dat alvast een goed idee. Het bedrijf diende een patentaanvraag in voor de nieuwe MacBook, die allicht een touchscreen als toetsenbord zal hebben. Eentje dat je volledig kan personaliseren. Maar hoe zijn de toetsenborden, zoals we die vandaag kennen ontstaan?

“Het eerste QWERTY-toetsenbord is ongeveer 150 jaar geleden ontstaan”, vertelt Dominique Deckmyn, IT-journalist bij De Standaard. “Dat loopt gelijk met het ontstaan van de eerste typmachines. Om te voorkomen dat de hamertjes in elkaar verstrikt zouden raken, kwam er de QWERTY-volgorde als oplossing.”

Nederlanders gebruiken een ander toetsenbord

In Nederland gebruiken ze QWERTY, maar wij in Vlaanderen hanteren dan weer de AZERTY-volgorde.“Waarom de AZERTY-toetsenborden zijn ontstaan, is eigenlijk niet echt duidelijk”, zegt Dominique. Men vermoedt dat de Fransen meer plaats nodig hadden voor accenten. Ze gebruiken ook andere lettercombinaties, waardoor de hamertjes van het QWERTY-toetsenbord vaak vast zaten. Daarom hebben zij het AZERTY-systeem ingevoerd. Wij Belgen zijn toen de Fransen gevolgd, en we zijn nooit meer van het systeem afgeweken.”

Naast het QWERTY- en het AZERTY-toetsenbord, zijn er ook nog een aantal andere versies ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld het Duitse QWERTZ-systeem en het DVORAK-systeem. Die laatste is in 1930 ontstaan en is gemaakt om zo snel en aangenaam mogelijk te typen.

Gepersonaliseerd toetsenbord kan handig zijn

Wat dan met het gepersonaliseerd toetsenbord waarvan sprake is bij Apple? Gaat dat niet voor verwarring zorgen wanneer iemand anders met je toetsenbord typt? Volgens Dominique Deckmyn moeten we ons daarover geen zorgen maken. “Als je al heel je leven werkt met AZERTY, ga je dat niet ineens volledig veranderen”, vertelt hij. “Een gepersonaliseerd toetsenbord is vooral handig voor specifieke taken. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met wiskunde, kan je een toetsenbord maken dat daarop is afgestemd. Of gamers kunnen een grote joystick op hun toetsenbord zetten.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!