Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Waarom tranen je ogen als je een ui pelt?

do 16 feb. - 8:30

Waarom tranen je ogen als je een ui pelt? Het is een vraag van Emmy uit Oostakker. En vooral wil ze ook weten hoe ze dat kan vermijden...
uien snijden

Waarom tranen je ogen als je een ui pelt? Het is een vraag van Emmy uit Oostakker. En vooral wil ze ook weten hoe ze dat kan vermijden...

Het makkelijkst is natuurlijk om de uit door iemand anders te laten schillen (!), maar dat is uiteraard niet altijd mogelijk. Dus gingen we raad vragen aan dokter Devroey.

Hoe komt het dat onze ogen tranen bij het snijden van een ajuin?

In de cellen van uien zit een bepaalde stof, namelijk propyleen sulfietzuur. Dat zuur verdampt tot een gas en komt zo in de ogen terecht. Je ogen proberen dat te verdunnen door tranen aan te maken. Je neus staat rechtstreeks in verbinding met je traankanalen, dus ademen door je neus maakt het erger, het is beter om bij het snijden van een ui door je mond te ademen. Wrijf je in je ogen met handen vol van dat zuur, dan wordt het natuurlijk nog erger.

Wat kunnen we eraan doen?

Je kan proberen de ui onder water te snijden of onder de kraan, zegt men wel eens. Maar probeer dat maar een keer. Niet makkelijk.

Wat ik ook nog gehoord heb, is een boterham in je mond houden. Je kan ook zo een grote bril opzetten, zoals in de chemielabo’s, waar je neus bijzit. Maar dat zijn allemaal nogal omslachtige trucjes.

De meest gebruikte tip is met een zo scherp mogelijk mes je ajuin te snijden, omdat je dan zo weinig mogelijk vel kapotmaakt, en dan komen er weinig gassen vrij. Daarbij spoel je ook best zo vaak mogelijk je mes af.

Wat ik nog gehoord heb, is je ui een half uur in de diepvries leggen omdat de verdampende stoffen dan minder snel vrijkomen.

Het is ook zo dat hoe ouder de ajuin, hoe meer van die gassen al opgedroogd zijn.

Je snijdt ook best het deel aan de wortel als laatste want daar zitten de meeste stoffen, waardoor je minder lang blootgesteld wordt aan de gassen.

In Japan hebben ze al genetisch gemanipuleerde ajuinsoort ontwikkeld, een waarvan je ogen niet tranen. Dat zal iedereen wel willen... iedereen die niets heeft tegen genetisch gemanipuleerd voedsel, tenminste.

Tenslotte kan je je ui ook in een keukenrobot of uienversnipperaar stoppen, maar daarin word je ui kapotgesneden en dat vind ik dan weer niet zo “lekker”. Sommigen snijden hun ajuin onder de dampkap!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet