Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

"Wat als ik voor 10 man wil koken?"

di 9 apr. - 9:30

Liesbeth vraagt zich af hoe ze het best kookt voor een grote groep mensen.
groep aan tafel

Liesbeth vraagt zich af hoe ze het best kookt voor een grote groep mensen.

“Ik heb regelmatig mijn 10-koppige familie op bezoek. Ik kook dan graag maar zit altijd verveeld met het recept dat ik vind - en dat voor 4 personen is."

"Moet ik dan alles verdubbelen? Bv: Hoe weet ik zeker dat ik niet teveel of te weinig eieren heb om een vaste pompoensouflé te maken? En wat doe ik met het bereiden van mijn kruidensaus?"

Chef Dave Debelder van restaurant De Godevaart in Antwerpen geeft het antwoord.

Een recept in het kookboek is altijd voor 4 personen. Maar meestal is dat genoeg voor 5 tot 6 personen, je hebt altijd wat meer. Voor 10 mensen kan je gerust x2 doen.

Weet wel dat als je thuis eet, je veel meer eet dan op restaurant.

Wat moet Liesbeth doen met haar pompoensouflé?

Bij een pompoensoufflé gebruik je 1 ei per persoon. Dus voor 4 personen gebruikt je 4 eieren.

Maak je voor 10 personen pompoensoufflé, dan doen je x 2,5.

Alles moet overeenkomen met de rest van de massa. Bv. voor 4 soufflées heb je 1 kg pompoen nodig, Liesbeth moet dus 2,5 kg pompoen nemen. Ook de room x 2,5.

Vaste regel: je moet alles vermenigvuldigen van je gerecht. Er zijn volgens Dave geen uitzonderingen.

Wat met sauzen?

Hetzelfde verhaal: zowel je fond, boter als de kruiden vermenigvuldigen.

Of je veel of weinig saus wil, is een persoonlijke keuze. Je mag rekenen op een halve liter saus voor 10 personen. Royaal gerekend.

Wat is de hoeveelheid groenten die je moet voorzien per persoon?

Je moeten 150-200 gram groenten per persoon rekenen als je thuis kookt.

Voor pasta 100 (tot 125) gram ongekookte pasta per persoon.

Aardappelen: 100 tot 175 gram per persoon (ongekookt).

Rijst: 100 gram per persoon. Dat klinkt niet veel, maar is het wel.

Wat doe je met je vlees of vis?

Ook weer: gewoon vermenigvuldigen. Let wel op bij de saus bij de vis: maak geen te sterk afsmakende saus. Vlees vraagt dan weer meer om powerjus.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet