Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Wat is fair fashion of eerlijke mode? En hoe herken ik het?

do 7 okt. - 10:25

Bij het woord Fairtrade denk je vaak meteen aan koffie, chocolade of wijn. Dat zijn producten die we al langer kennen met een Fairtrade label. Maar Fairtrade kan op zowat alles staan.
© Canva

Fairtrade vind je ook op kledij bijvoorbeeld. Maar hoe weet je nu dat iets fair gemaakt is? En eerlijke kledij, wat is dat eigenlijk? Niki De Schryver is oprichtster van COSH!: “COSH! Is een shoppingplatform voor duurzame kledij. Het is een samentrekking van COncious SHopping. Wij willen mensen die op zoek zijn naar eerlijke kledij de juiste weg wijzen. Ik ben bijvoorbeeld op zoek naar een jeans in de buurt van Antwerpen. Wij geven jou een overzicht welke merken er beschikbaar zijn en in welke winkel je die kan kopen.”

Fair fashion of eerlijke mode

“Eerlijke mode gaat altijd over 2 dingen. Het is eerste is: eerlijk gemaakt. Dus met respect voor arbeidsomstandigheden. Dat alle schakels in het proces van oogst van katoen bijvoorbeeld een eerlijk loon krijgen en dat ze in menswaardige omstandigheden behandeld worden. Aan de andere kant gaat het ook over kledij die gemaakt wordt met respect voor het milieu. Wist je dat tot 10% van alle broeikasgassen te wijten zijn aan de textielsector? Dat is meer dan de lucht- en scheepsvaart samen”, vertelt Niki De Schryver.

“Maar het is heel moeilijk om exact te weten of een kledingstuk duurzaam gemaakt is. Ik geef dit altijd als voorbeeld: hoeveel mensen denk je dat er werken aan 1 jas? Daar komen 186 paar handen aan te pas. Het is heel moeilijk om bij al die stappen te achterhalen of alles kosjher verloopt”, legt ze uit.

Wist je dat tot 10% van alle broeikasgassen te wijten zijn aan de textielsector? Dat is meer dan de lucht- en scheepsvaart samen.

— Niki De Schryver

Een label 

“Er zijn al een aantal certificaten”, gaat Niki De Schryver verder. “Hoe langer hoe meer. Fair Wear foundation label bijvoorbeeld. Het probleem is dat zij alleen bedrijven aanvaarden die meer dan 3 miljoen euro omzet maken. Zij begeleiden bedrijven naar een duurzamere productie.”

“Er is dus eigenlijk maar 1certificaat dat garandeert dat het hele proces 100 procent fair is en dat is het GOTS label. Dit gaat dan over het milieu, maar ook over basisvoorwaarden voor arbeidsomstandigheden. Het Fairtrade label gaat enkel over arbeidsomstandigheden. Als dat op een kledingstuk plakt, ben je daar zeker van.”

“Er is heel weinig duurzame kledij te vinden”

“Van alle kledij die wordt gemaakt is maar 2% -fair. Wat zijn de alarmsignalen bij foute kleding of hoe weet je dat veel te jonge kindjes jouw t-shirt ineen hebben gestikt? Om te beginnen: kijk naar de prijs. Het is onmogelijk om voor 3 euro een eerlijk product te krijgen. Maar wij zoeken dat met COSH! allemaal uit voor elk merk. We kijken naar certificaten en proberen alle stappen zo ver mogelijk uit te zoeken. Bij kledij die in Europa wordt gemaakt kan je er eigenlijk vanuit gaan dat alles correct verloopt.”

“Op dit moment zijn er heel veel merken en bekende ketens die stappen aan het zetten zijn. JBC en Bel & Bo zijn daar bijvoorbeeld wel mee bezig. H&M heeft in 2018 beloofd om eerlijke lonen naar boven te brengen. Dat is niet gebeurd. Primark belooft ook om ethischer en duurzamer te zijn. Maar dat zijn heel vaak loze beloften. Doe het eerst en spreek er achteraf pas over. Een kleedje van 6 euro kan je niet fair maken. Dus dat is onzin.”
 

Het is onmogelijk om voor 3 euro een eerlijk product te krijgen. Voor een t-shirt moet je bijvoorbeeld rekenen op 35 tot 40 euro.

— Niki De Schryver

Fairtrade is sowieso duurder

“Je moet de stelling ‘fairtrade is sowieso duurder’ misschien omdraaien. Fast fashion is te goedkoop om fair te zijn. Dat is een economisch gedeelte dat helemaal scheef zit. En iedereen is verantwoordelijk. Zowel de grote ketens, de consument als de verhuurders van panden in de grote winkelstraten. Zij vragen absurd hoge prijzen. En dat geld moet ergens betaald worden in de keten. Vaak zijn de arbeiders daar uiteindelijk de dupe van. Maar als consument ben je ook voor een stuk verantwoordelijk voor die uitbuiting van milieu en arbeiders. Voor een t-shirt moet je bijvoorbeeld rekenen op 35 tot 40 euro. Maar dat is kwaliteit. Ik draag dat 2 tot 5 jaar", eindigt Niki De Schryver. 

Week van de Fair Trade!

Belgen gaven vorig jaar ongeveer evenveel uit aan fair trade dan het jaar ervoor. We consumeerden in 2020 iets minder fairtradeproducten uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië en iets meer Belgische en Europese fairtradeproducten dan in 2019. De meerderheid van de Belgen vindt het belangrijk om eerlijke producten te kunnen kopen, maar heeft moeite om die producten te herkennen. Op 6 oktober gaat de Week van de Fair Trade van start, met een waaier aan activiteiten in het hele land die fair trade en het ruime aanbod eerlijke producten in de schijnwerpers zet. 

Alles over de Week van de Fair Trade vind je op deze site!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet