Wat kan je doen tegen naaldenangst?

donderdag 14 januari 2021 - 16:09
Jos Hermans: de eerste Vlaming die het vaccin toegediend kreeg
Heel wat mensen hebben een panische angst voor naalden en spuiten. Professor in de klinische psychologie Elke Van Hoof vertelt bij De Madammen wat je er aan kan doen.

Bereid je voor

Als je zelf angst hebt voor spuiten en naalden, dan kan afleiding tijdens het moment van de prik helpen, zegt Elke Van Hoof: "Neem je favoriete muziek of favoriete serie mee naar het vaccinatiecentrum. Dan denk je aan iets positiefs terwijl je die 'negatieve' ervaring moet meemaken. Het zal je ook afleiden van de prik." 
Het zal ook voor wat verstrooiing zorgen terwijl je moet wachten in de rij op je vaccin. Dan moet je op voorhand ook niet de hele tijd denken aan de prik die gaat komen.

De professor heeft ook nog een andere suggestie om er een positieve ervaring van te maken: "Ik ga zelf een kaartje of een tekening meenemen voor de zorgverleners in het vaccinatiecentrum. Het is een manier om te laten zien dat je apprecieert wat ze doen en zo maak je onbewust voor jezelf van de vaccinatie ook een aangename ervaring."

De media en de overheid

Overal zie je beelden opduiken van naalden, maar het kan ook anders: "In de nieuwsuitzendingen, kranten en websites wordt het zetten van het vaccin vaak letterlijk getoond. Voor mensen met een fobie voor naalden kan dat heel storend zijn. Het is beter om af en toe ook beelden te tonen van het resultaat van het zetten van het vaccin in plaats van het prikmoment zelf. Een tevreden persoon na de vaccinatie bijvoorbeeld." Ook de overheid kan een rol spelen om mensen met naaldenangst te helpen: "Duidelijke informatiecampagnes die het hele vaccinatieproces stap voor stap uitleggen, kunnen de angst verkleinen of wegnemen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!