Weg met die haartjes!

donderdag 4 juni 2015 - 10:46
Hoe kan je best je benen ontharen? Scheren? Waxen? Of nog anders?

Specialiste Daphne Loveniers wijst er eerst en vooral op dat je voor professionele ontharing beter terecht kan in een schoonheidsinstituut. Er zijn uiteraard heel wat producten te koop, ook in de supermarkt, maar het resultaat laat meestal te wensen over.

Wat raadt Daphne dan aan als beste manier om te ontharen?

Waxen. Waxen of harsen is het verwijderen van haar door middel van een kleverig middel, gemaakt van bijenhars, maar bijvoorbeeld ook van suiker! Na aanbrengen op het lichaam, waar het hard wordt, wordt de wax weer verwijderd, en samen daarmee de haren.

Wat is het grote voordeel?

Een haar wordt met hars helemaal verwijderd. Na het harsen zal het gemiddeld 3-8 weken duren voordat de haar weer is gegroeid. Je haar groeit dus terug, maar dat gebeurt altijd wel met een zachte (haar)punt zodat je - in tegenstelling tot scheren - na harsen nooit harde stoppels zult hebben.

Je hebt dus verschillende soorten wax of hars?

Ja. Suikerharsen is de nieuwste en zachtste manier. Ideaal voor gevoelige lichaamsdelen. Het zit in een pot, het is een kneedbare bol suiker, die we dus kunnen kneden en aanbrengen op het lichaam. Het heet niet suikerharsen voor de show, het is 100% puur suiker.

Dan heb je nog de lauwe hars met strips, in een laagje aanbrengen. Dit is de meest bekende en vaakst gebruikte soort. Geschikt voor grote lichaamsdelen, zoals benen. Wel het pijnlijkst, kleeft ook aan de huid. Deze hars wordt met een cassette aangebracht.

De meest klassieke, oudste vorm van harsen is de warme hars. Die wordt in een keteltje verwarmd en vloeibaar gehouden. Minder pijnlijk. Grote verschil: het kleeft niet op de huid, enkel in de haren. Hiermee worden nooit grote oppervlakken gedaan want dat zou te duur worden. Zou ook te lang duren. Best geschikt voor bikinilijn, oksel en gelaat.

Welke plaatsen op het lichaam worden het vaakst onthaard?

Alles eigenlijk, waar bij de meeste mensen (ongewenst) haar voorkomt: de onderbenen, oksels, bikinilijn en kin en bovenlip. Wenkbrauwen.

 

 


Zijn er bepaalde voorwaarden om goed te kunnen harsen, met optimaal resultaat?

Haar moet minstens 5 mm lang zijn. Bij suikerhars mag het korter.

Wat gebeurt er precies met het haar bij waxen?

Je verwijdert het haartje met de follikel. De wortel blijft zitten. Waxen is epileren. Er is een groot verschil met depilatie.

Epilatie en depilatie, dat zijn twee verschillende dingen...

Bij depilatie verwijder je enkel het haar tot net op het huidoppervlak. Dus dat zijn de knip-scheer en ontharingscrèmemethodes. Haar komt sneller en harder en donkerder terug.

Bij epilatie verwijder je meer, tot onder huidoppervlak. Dat gaat dan over pincetten en waxen. Haar komt minder en minder hard terug.

Hoe lang blijven onze benen dan glad?

Vier à vijf weken in de zomer, minder lang dan in de winter. Je haar groeit sneller in de zomer.

Sommige mensen laten zich definitief ontharen met een laser...

Dat is iets helemaal anders dan waxen. Het is veel ingrijpender, intensiever, meer risico en duurder.

Haren moeten in groeifase zitten, niet in rustfase. Want haren in rustfase kunnen niet definitief onthaard worden. In de groeifase is er pigmentvorming aanwezig die je net nodig hebt bij de behandeling met de laser. Pigment is de warmtegeleider om het haartje kapot te krijgen.

Je kan niet weten of een haartje al dan niet is in groeifase is, en dat is meteen ook de reden waarom mensen meer dan een keer moeten terugkomen voor een definitieve ontharingsbehandeling.

Je haarwortel wordt verschroeid, niet je haar. Want als je na een behandeling buiten wandelt, moet je niet teleurgesteld zijn: al je haar zal er nog staan. Dat valt pas na een tijd uit.

 

 

 

 


Heb je nog advies rond definitieve ontharing?

Doe het altijd bij een specialist. Niet in de zomermaanden. Te belastend voor de huid. Beter in herfst en winter.

Zijn er risico's aan verbonden?

Je kan je huid verbranden als je het niet bij een professioneel laat doen. Of als het gedaan wordt met onvoldoende krachtige machines, kan het zijn dat je haar na twee jaar plots terugkomt.

Wat kost het?

Het kost veel geld. Bijvoorbeeld definitieve ontharing van de bovenlip, per sessie 75 euro, verschillende keren teruggaan, gemiddeld 600 euro voor een haarvrije bovenlip.

Is het geschikt voor alle huidtypes?

Grijze haren en heel blonde haren zijn moeilijk omdat er geen pigment in zit. Als voorbereiding moeten die mensen zich dan een aantal keren scheren opdat de haren stugger en zwarter zouden worden.

Zijn er trends bij het ontharen?

Haarloos is lang de trend geweest, nu mag al een klein beetje haar weer, liefst een kleine streep onderaan.

En vergis je niet, ook mannen laten zich harsen. Haar op rug wordt altijd verwijderd. Borsthaar heel vaak.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!