Wim Lybaert: "Begin met een kleine moestuin, later kan je nog altijd uitbreiden"

woensdag 1 april 2020 - 11:07
Breng jij nu ook meer tijd in je tuin door? Of ben je van plan om er nu eindelijk eens grondig werk te maken? Laat je inspireren door Wim Lybaert, die in 'De Madammen' een live rondleiding gaf in zijn tuin!

Ook Wim Lybaert zit thuis en kan het leven leven in zijn tuin extra goed volgen. "De natuur is onverschillig over wat er nu met de mens gebeurt, ik heb nog nooit zo veel vogels gehoord en 's nachts sterren gezien. Het is ook heel mooi wat je nu allemaal in de natuur kan zien. Er hangt liefde in de lucht in de natuur, ik zie veel koppeltjes kauwen in mijn bomen zitten."

"Ik ben van nature een luie tuinier"

Hoe staat het met zijn moestuin? "Ik ben van nature een luie tuinier, dus ik wacht altijd met tuinieren tot de nachtvorst is verdwenen. Want als je begint te zaaien wanneer het overdag 13 graden is, maar wanneer het 's nachts nog vriest, dan is dat niet goed voor je plantjes. Dus maak van de nood een deugd, en lees je nu nog een beetje bij over tuinieren voor je eraan begint", legt Wim uit. "Als je toch al begonnen bent met in de volle grond te zaaien, leg je het best nog een vriesdoek, een dekentje eigenlijk, over de grond. Dat houdt de warmte in de grond vast en dat helpt echt heel goed."

"Laatste kans om te snoeien"

"Als je nog wil snoeien, moet je het nu doen en niet meer over 2 weken. Je planten beginnen weer te ontwaken nu de warme dagen eraan komen en als je dan nog gaat snoeien, ga je sap verliezen."

"Dit weekend geven ze mooi weer en begin ik eraan"

Wim heeft zijn tuin al moestuinklaar gemaakt. "Ik heb mijn grond al bewerkt, ik heb er al het onkruid uit gehaald, er compost en langdurige mest onder gemengd, die meststoffen aan de plantjes gaat afgeven voor 3 maanden. Maar dit weekend geven ze mooi weer en ga ik eraan beginnen! Ik ga alles planten en uitzaaien. Over een viertal weken kan ik dan verse sla uit de tuin oogsten!"

"Ik zaai eigenlijk geen plantjes voor binnen in huis. Ik koop altijd kleine plantjes in het tuincentrum en gelukkig kan dat nu nog. Ik koop dus altijd plantjes die al een drietal weken oud zijn. Dan is het moeilijke eigenlijk gepasseerd, want dat is het moeilijkste, je zaadjes laten kiemen en zorgen dat ze die eerste weken door spartelen."

De telers hebben het moeilijk nu, want alleen tuincentra waar ze dierenvoeding verkopen, mogen openblijven. "Heel de tuin- en landbouw is heel arbeidsintensief, die zijn al sinds januari bezig, en hebben nu serres vol staan met jonge plantjes. Maar ze geraken heel moeilijk tot bij ons. Terwijl we nu heel veel tijd hebben om in onze moestuin te werken. Ook de asperges staan nu klaar om geoogst te worden, maar de seizoensarbeiders die meestal uit het buitenland komen, zijn hier nu niet. Dus als je een boer in de buurt kent, steek een handje toe. Het lijkt mij redelijk veilig, want je zit toch alleen op het veld."

"Begin klein met een moestuin, zo blijft het bevattelijk"

Voel je het kriebelen om met een moestuin te beginnen? Dan heeft Wim advies voor jou. "Begin klein, nu heb je veel tijd, maar in de zomer wordt het hopelijk weer opnieuw drukker. En dan kan je minder in de moestuin werken. Begin dus klein, zo blijft het bevattelijk, en later kan je nog uitbreiden."

Kijk mee in de moestuin van Wim

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!