Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zijn er echt meer insecten na de zachte winter?

wo 10 jun. - 9:26

Je hoort wel eens dat een strenge winter goed is, omdat al het 'venijn' dan doodvriest. Maar klopt dat wel? Peter Berx is insectenkenner en vertelt.

"Veel mensen denken dat, het is een subjectief gevoel", vertelt Peter Berx, entomoloog aan Cathérine in 'De Madammen'. "Ikzelf heb dat niet en als je écht wil weten of dat zo is zou je het moeten meten. Dan moet je vallen uitzetten en dat elk jaar opnieuw op dezelfde manier doen om goed te kunnen vergelijken. Maar strenge winters en minder insecten hebben sowieso niet meteen iets met mekaar te maken. De insecten die hier leven zijn aangepast aan de winter. Ze maken een soort antivries aan in hun bloed waardoor ze in winterslaap tegen de vorst kunnen en niet doodvriezen. Wat wel nefast is voor insecten, is een zachte winter en daarna een streng, koud voorjaar.  Zeker bij een natte winter zijn insecten vatbaar voor allerlei ziektes, bacteriën en virussen."

We kunnen niet zonder insecten

"Er is echt veel onbegrip over insecten", zegt Peter. "We kunnen eigenlijk niet zonder, veel mensen begrijpen dat niet. Veel mensen willen af van mieren, van wespen en vliegen. Maar mieren zijn echt heel belangrijk voor het bevruchten van de bodem, ze vangen plaaginsecten. En zo zijn er nog veel andere insecten, kevers, termieten, muggen die allemaal een rol spelen. Vliegen bestuiven bijvoorbeeld ook bloemen, net als kevers en vlinders."

Maak je tuin insectvriendelijk

"Het is dus goed dat we 'vriendelijk' zijn voor insecten en daar moet je niet eens iets voor doen. Natuurpunt heeft lang promotie gemaakt voor een wilde tuin die ze een 'ambertuin' noemen. Waar dat op neerkomt is dat je de natuur veel meer zijn gang laat gaan. Laat het gras wat hoger groeien, haal netels die op een plekje groeien niet weg enzovoort. Je moet dus niets doen en je gras niet maaien elke week! Dat helpt voor de biodiversiteit en het leuke is dat je dan niet veel moet doen om je ambertuin te onderhouden. Dat is een win-win! Weinig doen, je tuin wordt mooier en het is goed voor de insecten!" besluit Peter Berx.

Op bebiodiversity.be vind je nog meer tips om de biodiversiteit een handje te helpen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet