Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zijn we gemaakt om monogaam te zijn?

ma 28 mei - 7:15

Joerie uit Landen mailt: "Ik heb in de krant onlangs een artikel gelezen met statistieken waaruit blijkt dat vreemdgaan niet zo uitzonderlijk is in Vlaanderen! Als ik die cijfers lees vraag ik mij af
monogamie en verleiding

Joerie uit Landen mailt: "Ik heb in de krant onlangs een artikel gelezen met statistieken waaruit blijkt dat vreemdgaan niet zo uitzonderlijk is in Vlaanderen! Als ik die cijfers lees vraag ik mij af of mensen eigenlijk wel gemaakt zijn om monogaam te zijn!"

Emeritus Alfons Van Steenwegen is relatietherapeut, seksuoloog en psycholoog en komt naar de studio om Joeries vraag te beantwoorden.

Wat is monogamie?


Dat één persoon de ene andere huwt. Oorspronkelijk was dat ook enkel het huwen van een man met een vrouw. Monogamie is men daarna verder gaan uitbreiden naar huwelijkstrouw.
Je hebt gewone monogamie. Mensen leven samen met de partner, tot één van de twee overlijdt. Dit is de meest voorkomende vorm van monogamie, ongeveer 2/3 heeft deze vorm van relatie.
Je hebt ook de mogelijkheid tot seriële monogamie. Men leeft een hele tijd samen met een partner, daarna scheidt men en begint men een nieuwe relatie. Dit zien we meer en meer in onze cultuur en in de Amerikaanse cultuur. Ongeveer 1/3 heeft seriële monogame relaties, dus toch nog de minderheid.
Hoe is de mens op het idee gekomen om een monogame relatie als norm te nemen?
In de meeste culturen bestond er vroeger geen monogamie. Mensen waren vooral polygaam, dus één man die met meerdere vrouwen mag huwen...
Er bestaan verschillende hypotheses waarom monogamie is ontstaan:
  • Eén ervan is ontstaan tijdens de landbouwperiode. Het landgoed moest onder te veel erfgenamen verdeeld worden en werd zo versnipperd. Om dit tegen te gaan was het beter dat ze hun erfgenamen goed kenden, en dan is een monogame relatie belangrijk
  • Een andere veronderstelling. Alle monotheïstische godsdiensten slaan terug op 1 man, namelijk Abraham, zowel het Jodendom, het Christendom en de Islam. Maar bij de Joden en de christenen zijn de mensen monogaam en bij de Islam niet, dus het zou kunnen dat monogamie uit de Joods-Christelijke traditie komt. Dan is het is een cultureel verschijnsel. Andere culturen hebben andere gewoontes en culturele regels… monogamie is dus gegroeid uit een traditie binnen het christendom en het Jodendom.

Trouw en monogamie gaat dat samen?
Ten eerste heb je trouw zijn aan jezelf. Mensen veranderen zelf met de jaren en willen trouw blijven aan zichzelf. Voorts heb je ook de definitie van trouw: je hechten aan één partner. In onze cultuur gaat dat trouw zijn niet boven alles. Maar men probeert het wel.
Trouw gaat zeker samen met een duurzame relatie. Maar je hebt natuurlijk ook mensen die ontrouw zijn. 25% van de mannen is ontrouw en 12 tot 13% van de vrouwen.
Hoe komt dat er zo veel buitenechtelijke relaties zijn?
Als mensen hun kortetermijnbehoeften nastreven, gaan ze sneller in op verleiding van buitenaf en zijn ze sneller ontrouw. Het onmiddellijk ingaan op de eigen behoefte staat in onze maatschappij meer en meer centraal. Als je met zo’n moraal leeft, dan zullen korte relaties heel erg aanspreken.
Wanneer men perspectieven op lange termijn nastreeft, dan gaat men niet zo snel ontrouw zijn en minder snel op verleiding ingaan. Als je voor de langetermijnbinding kiest, dan kan men ook verliefd worden op iemand anders, maar ervoor kiezen om geen relatie aan te gaan.
Ontrouw is één van de pijnlijkste dingen die je in een relatie kan meemaken.
Je kan natuurlijk ook andere relatievormen hebben, waar trouw niet de hoofdzaak is. Koppels doen dan aan partnerruil of gaan swingen. Dat blijft een te verwaarlozen minderheid!
Heeft ontrouw iets te maken met tevredenheid in een relatie?

Het feit dat iemand verliefd wordt op een 3e heeft niets te maken met de vraag of je je eigen partner nog graag ziet. Verliefd worden overkomt iemand, dat is geen keuze. Het feit of je er een relatie mee begint wel!

Wat zijn de positieve aspecten aan het hebben van een monogame relatie?
Monogamie leidt tot een zekere duurzaamheid binnen de relatie, het vertrouwen groeit, de intimiteit wordt groter, en natuurlijk komt daarbij de zorg van de kinderen die vanuit een monogame relatie perfect kan worden uitgebouwd.
Wat zijn de negatieve aspecten?
Een relatie verslijt wanneer je er geen energie meer instopt. Je krijgt dan verveling en eentonigheid. Je kan stoppen om de confrontatie met elkaar aan te gaan, de interactie met elkaar niet meer levendig houden, naast elkaar gaan leven… met de tijd.
Bestaat er een verschil tussen mannen en vrouwen?
Je hebt natuurlijk die cijfers: 24% van de mannen is ontrouw en 12% van de vrouwen, maar ik betwijfel of die cijfers volledig correct zijn. Want elke man die vreemd gaat doet dat met een vrouw.
Maar er zal wel een verschil zijn, dat is ook te wijten aan het ongelijkheidsverschil in onze cultuur. Zolang er geen échte gelijkwaardigheid is tussen mannen en vrouwen zal dat verschil ook blijven. Machtige mensen hebben meer toegang en mogelijkheden tot relaties met derden. Naar de toekomst toe gaan die cijfers meer en meer op elkaar gelijken.
Bestaat er een verschil tussen heteroseksuele koppels en homo- of biseksuele koppels in monogamie?
Het verschil is heel duidelijk. Bij homoseksuele relaties zijn er meer wisselingen van partner en hun relaties zijn korter. Duurzame relaties zijn uitzonderlijker dan in heteroseksuele relaties.
Kan een relatie na ontrouw nog goed komen?
Ja, dat beschrijf ik onder andere in mijn boek Hoe overleef je een liefdesaffaire. Het kost moeite, veel gesprekken met elkaar en tijd! Want voor veel mensen is dit een diepe kwetsuur in de relatie. Maar als ze echt willen dat hun relatie terug goed komt, komen ze het wel te boven!
Maar soms is een buitenechtelijke relatie ook een aanleiding om uit elkaar te gaan.
Een liefdesaffaire is nooit de oorzaak dat koppels uit elkaar gaan, wel de aanleiding om weg te gaan. Het huwelijk was eigenlijk al voorbij, voor die partner een relatie met een derde begon!
Wat is het beste recept voor een langdurige monogame relatie?
Wil je een duurzame monogame relatie ontwikkelen moet je er energie blijven instoppen, je leren verzoenen met elkaar, leren ruzie maken en ook naar oplossingen zoeken. Erkennen dat er verschillen bestaan tussen jullie en daarmee leren omgaan, nu en dan van strategie veranderen…
Weet dat het belangrijk is, mensen die er in slagen om samen een gezonde en positieve relatie uit te bouwen, die zijn gelukkiger en gezonder dan anderen!!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet