Zo maak je heerlijke ajuinsoep

woensdag 13 oktober 2021 - 13:51
Een heerlijke (winterse) ajuinsoep, net zoals die van je grootmoeder. Super lekker met een stukje brood en wat boter! Laat het smaken.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • Een kilo uien en 2 uien extra (hou je van zoete uien, neem dan de grote Spaanse)

  • 1 rundschenkel van ongeveer 300 gr

  • Scheutje sojasaus (of ketjap)

  • 250 gr gemengde groenten zoals prei, knolselder en wortel

  • 1 kruidentuiltje van 5 takjes tijm, 4 takjes bladpeterselie en 2 laurierbladeren

  • Enkele peperbolletjes (wit)

  • 2 tenen knoflook (gekneusd maar niet gepeld)

  • 2 eetlepels bloem

  • Boter of olijfolie

  • Peper en zout

  • 4 eetlepels geraspte kaas (Gruyère of Emmenthal)

  • 4 boerenboterhammen

Aan de slag!

Pel van twee uien de buitenste velletjes af maar laat de binnenste velletjes zitten, want die geven kleur, en snijd ze in vier. Verhit boter of olie in je soeppan en bak de schenkel bruin, samen met de uiparten.

Voeg wanneer alles mooi bruin gestoofd is de anderhalve liter water toe samen met de schoongemaakte groenten, kruidentuil, knoflook, peperbolletjes en een eetlepel zout. Laat bij voorkeur een viertal uur trekken en zeef vervolgens de bouillon.

Snijd de overige uien in halve maantjes of versnipper ze in kleine blokjes. Verhit een weinig boter of olie in je pan en bak de uien hierin zachtjes aan totdat ze zacht zijn en lichtbruin gekleurd. Bestrooi de uitjes met twee eetlepels bloem en laat die ook mee bruin bakken.

Blus met de bouillon en laat de soep nog even trekken. 

Breng op smaak met peper en zout. Voor een mooiere bruine kleur kunnen de liefhebbers sojasaus of ketjap toevoegen. Snijd de boterhammen in vierkantjes en toast ze licht. Doe de soep in vuurvaste soepkommen, leg er de toast op en bestrooi met kaas. Laat gratineren onder de grill.

Dit is een recept van Johan Segers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!