Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je witloofsoep met curry en gerookte zalm

In de keuken

vr 28 okt. - 11:40

Vaak gaan we een beetje te conservatief om met ons wereldberoemde witloof. Deze groente is heel geschikt om er eens verrassend mee uit de hoek te komen.
Witloof
© Canva

In deze soep combineert Jeroen Meus onze Belgische trots met een vleugje Oosterse smaak. Doe er nog een scheutje sherry bij en wat gerookte zalm, en dan krijg je een verrassend soepje dat tegelijk vertrouwd én exotisch smaakt.

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 10 stronkjes witloof
  • 4 uien
  • 2 aardappels (loskokend)
  • 2 plakjes gerookte zalm
  • 2 eetlepels zacht currypoeder
  • 2 l kippenbouillon of groentenbouillon
  • een bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
  • 2 dl room
  • een scheutje sherry
  • een klontje boter
  • peper
  • zout

Aan de slag!

Bereid een keteltje met verse kippen- of groentenbouillon. (recept zie website) De bouillon is de basis voor deze soep.

Pel de uien en snipper ze grof.

Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.

Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.

Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof te voor te bereiden.

Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.

Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.

Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.

Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.

Schenk de kippen- of groentenbouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.

Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.

Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.

Proef de soep en kruid ze met een beetje peper en een hoeveelheid zout naar smaak.

Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.

Snipper de stronkjes vers witloof (die je aan de kant hebt gelegd) in flinterdunne reepjes. TIP: Snij rondom het taaie hart van de stronkjes witloof heen, want dat deel van het witloof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.

Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.

Schenk een scheutje sherry in de soep voor een extra aroma. Doe voorzichtig en proef de soep zodat je een resultaat krijgt naar eigen smaak.

Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet