
de madammen
De voor- en nadelen van thuiswerken
wo 12 sep. - 8:15

Tristan uit Brugge vraagt zich af of thuiswerken in het echt wel zo rooskleurig is.
Veerle De Bosscher is hoogleraar aan de VUBrussel. Ze geeft les, maar doet ook veel onderzoekswerk - en 1 of 2 dagen per week doet ze dat van bij haar thuis.
Voor meer info belden De Madammen professor communicatiewetenschappen Michel Walrave van de UA.
U heeft onderzoek gedaan naar thuiswerk en welke voor- en nadelen er aan verbonden zijn.
We zijn uitgegaan van studies uit het verleden. Daaruit bleek dat in 2003 ongeveer 11% mensen aan thuiswerk deed. In 2010 bleek al 19% van de mensen aan thuiswerk te doen.
We hebben ook gepolst naar vooroordelen over thuiswerk, bij mensen die het systeem niét zien zitten.
Tot welke conclusies bent u gekomen?
Bedrijven vragen meer flexibiliteit en werknemers willen zelf ook flexibeler zijn om werk en privé te combineren. Die twee vinden elkaar in het thuiswerk.
Als hangt erg af van de functie die iemand doet, maar ook van de thuissituatie en van je persoonlijkheid.
Sommige mensen hebben het nodig dat ze thuis een situatie creëren die lijkt op de kantoorsituatie : een apart bureau dat ze alleen gebruiken om in te werken, of effectief om 9 uur beginnen zoals op kantoor.
Anderen zijn bijvoorbeeld creatiever ’s avonds of willen overdag tijd vrijmaken voor de kinderen en werken dan ’s avonds door.
Het risico is toch dat je werk nooit stopt?
Daarom is het wel belangrijk dat je goeie afspraken maakt met je werkgever over beschikbaarheid. Ook over terugbetaling van kosten die je zou maken om het telewerk mogelijk te maken. En wat je moet doen als je een praktisch probleem hebt. Daarom bestaat er sinds kort ook een wettelijk kader: een telewerk-cao.
Je moet ook met je gezin duidelijk afspraken maken: het kan voor kinderen vreemd zijn dat mama of papa wel thuis is, maar geen tijd heeft om zich met hen bezig te houden. Dat moet je duidelijk maken. Ook je partner kan misschien denken dat je tijd hebt om gauw even wat huishoudelijke taken te doen omdat je je toch thuis bent. Daar moet je duidelijke afspraken over maken.
Heb je recht op thuiswerk of is het een gunst?
Het is geen recht, maar er is meer en meer vraag naar thuiswerk en bedrijven zijn ook steeds meer bereid om het toe te laten. Zo willen ze hun werknemers motiveren.
Thuiswerken heeft ook voordelen voor de bedrijven: als niet alle werknemers elke dag op kantoor zijn, kunnen de kantoren kleiner worden en dat bespaart de bedrijven dure kantoorruimte. Ook de kosten voor woon-werk-verkeer worden lager.
Hoe zit het met de controle: hoe weet de werkgever of jij wel echt aan het werk bent?
De klemtoon ligt op kwaliteitsvol werken en op doelstellingen halen. Management by objectifs, heet dat. De prikklok is niet langer de maatstaf: vroeger was je een goeie werknemer als je je uren presteerde.
Nu krijg je een aantal opdrachten en wordt er een timing afgesproken. Belangrijk is dat je die doelstelling haalt. Of je dan thuis gewerkt hebt of op kantoor, overdag of ’s avonds, eventueel tijdens het weekend... maakt dan niet zoveel uit. Die mentaliteitswijziging gaat langzaam.
En het sociale contact met je collega’s: mis je dat dan niet?
Je bent minder zichtbaar op kantoor en ook minder op de hoogte van wat er leeft in het bedrijf.
Je mag het belang van informele contacten (in de wandelgangen) niet onderschatten. Daarom is een goeie communicatie met de thuiswerkers belangrijk. De meeste mensen werken 1à2 dagen per week thuis, bijvoorbeeld om dossiers uit te tikken.