
de inspecteur
Digitale televisie via de ether
ma 8 okt. - 6:30

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om digitale TV te kijken via de ether: DVB-T, het digitale aanbod van TV Vlaanderen met schotelantenne en sinds kort ook de Teletenne van Telenet. Die hebben allemaal als groot voordeel dat je niet afhankelijk bent van het kabelnetwerk of een telefoonaansluiting. Ook in plaatsen met minder voorzieningen kan je dus tv kijken. Let wel op, want aan elke methode zijn nadelen verbonden.

DVB-T
Iedereen is intussen wel al vertrouwd met DVB-T . De zenders van de openbare omroep worden gratis digitaal uitgezonden via 8 antennes in Vlaanderen. Het enige wat je extra nodig hebt is een binnenhuisantenne en een DVB-T-ontvanger. Die laatste zit tegenwoordig standaard ingebouwd in zowat elk televisietoestel.
Nadeel: het aanbod is beperkt, want je krijgt alleen de kanalen van de openbare omroep.
Satelliet
Je kan ook tv kijken via de satelliet met TV Vlaanderen. Dan heb je een schotelantenne nodig, en daar wringt soms het schoentje. Je botst namelijk nogal vaak op beperkingen van de verhuurder, de algemene vergadering van mede-eigenaars, de gemeente of de stad.
Nochtans heeft iedereen het recht om een schotelantenne te plaatsen. Dat staat in een Europees Verdrag, met name de regel die zegt dat er vrij verkeer van goederen en diensten moet zijn, en ook vrije nieuwsgaring. Maar dat betekent niet dat je die schotelantenne zomaar overal mag ophangen.
Een verhuurder of gemeente mag namelijk wel beperkingen opleggen. Je hebt met andere woorden het recht om een antenne te plaatsen, maar onder bepaalde voorwaarden. En zo komt het dat je in stad A geen grote schotel mag hebben, of dat die antenne in stad B niet aan je voorgevel mag hangen, enzovoort. Zolang er geen eenduidige bepalingen over schotelantennes opgenomen wordt in de Belgische wet, kunnen die beperkingen blijven bestaan.
Als je van plan bent om een schotel te kopen, check dan zeker eerst eens wat er juist mag bij jouw gemeente, verhuurder of bij de vergadering van mede-eigenaars van je gebouw.

Teletenne
Sinds dit jaar kan je in Vlaanderen ook kijken met de Teletenne van Telenet: een binnenhuisantenne met een decoder en een smartcard. DVB-T dus, maar dan wel met een abonnement en een aangepaste decoder.
De ontvangst is op de meeste plaatsen gegarandeerd in Vlaanderen, maar helaas niet overal. Dat kan je vooraf wel nagaan op de website van Telenet. Op plaatsen waar er ontvangst is, krijg je met wat richt- en afstelwerk wel uitstekend beeld en prima klank. De decoder levert bovendien goed werk om het beeld nog te verbeteren.
Die decoder is meteen ook een nadeel, want er is voorlopig maar één model te koop, en dat is met 129 euro beduidend duurder dan een doorsnee DVB-T-ontvanger. Weet dat je met zo’n toestel niet kan terugspoelen, opnemen of kijken naar programma’s op aanvraag zoals bij digitale kabeltelevisie.
Het maandelijkse bedrag van 11,5 euro ligt onder de abonnementsprijs van analoge of digitale kabeltelevisie. Voor die prijs krijg je wel maar 13 kanalen: Eén, Canvas, Ketnet (maar die heb je sowieso al gratis via DVB-T), VIER, Vijf-TV, Acht, Kanaal Z, National Geographic, MTV, Njam, Nickelodeon, Studio 100TV en Ment TV.
Interessant dat er zenders bij zijn die je normaal niet via de analoge kabel kan ontvangen. Maar wel opvallend: de zenders van de VMMa zitten er vooralsnog niet bij. De kijker moet het dus doen zonder onder andere VTM en 2Be, omdat Telenet en de VMMa nog geen akkoord hebben bereikt.
Volgens Telenet kan dat akkoord er misschien wel komen, maar voorlopig is het systeem dus niet echt interessant voor wie alle binnenlandse (nationale) netten wil ontvangen. We zijn benieuwd naar de uitbreiding.