Dinsdag: kopen en verkopen op het internet
di 4 jun. - 6:00

Online kopen en verkopen zit in de lift. Helaas horen daar soms ook phishingmails bij. Mails waarbij criminelen je geld proberen af te troggelen.
Hein en zijn experts proberen je tips te geven om op een veilige manier betalingen te doen via het internet.
Woordvoerder van Febelfin, Pamela Renders heeft een paar bruikbare tips als je online betalingen doet.
"Geeft nooit jouw responscode via internet of via de telefoon. Jouw bank vraagt dit nooit!"
"Zet enkel een elektronische handtekening (response code) voor een opdracht die je verwacht of zelf hebt gevraagd. Twijfel je, zet dan onmiddellijk de transactie stop en contacteer jouw bank. Jouw bank weet perfect waar je terecht kan met vragen over internetbankieren. Naast het beveiligen van je computer is het ook heel belangrijk om je rekeninguitreksels regelmatig te controleren. Zo zal je snel problemen detecteren."
Maar hoe weet je nu of de webshop waar je iets koopt ook echt veilig is? Hier vind je een aantal tips, waarop je kan letten wanneer je online iets bestelt.
- Ga na of alle contactgegevens van de dienstverlener (de verkoper of de onderneming, bijvoorbeeld) gemakkelijk terug te vinden zijn op de website.
- Ga na of de verkoper een ondernemingsnummer heeft. Is de verkoper in België gevestigd, dan moet hij zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. U moet hem kunnen terugvinden, want hij moet zijn ingeschreven in een handelsregister.
Is de verkoper niet in België gevestigd, dan kunt u de verschillende handelsregisters in het buitenland raadplegen. - Ga na door wie en wanneer de domeinnaam van de website met de interessante aanbieding geregistreerd werd. Daarvoor kunt u gebruikmaken van verschillende online tools voor het opzoeken van gegevens (Whois, dns.be ...) ,
- Ligt de prijs van merkproducten aanzienlijk lager dan de prijs die wordt toegepast door de merkenhouder, controleer dan op de officiële site van het merk of de onlineverkoper wel een officiële verdeler is
- Ziet de website er in haar geheel niet professioneel uit, omdat ze bijvoorbeeld vol staat met kopieën van logo’s van bekende betalingssystemen, of wanneer ze schrijffouten bevat, wees dan extra alert!
- Controleer ook de gebruikte betalingswijzen. Betaal niet anoniem (Western Union, MoneyGram, …), aan iemand die je niet kent
- Raadpleeg onlinediscussiefora om wat meer te weten te komen over de verkoper.
- Lees de algemene voorwaarden alvorens een bestelling te plaatsen.
Er zin verschillende kwaliteitslabels op het internet. Beschikt een site over zo’n label dan weet je dat de aanbieder betrouwbaar is.
Bv:
Loopt het toch fout, dan kan je terecht bij de FCCU.
Hoofdcommissaris Luc Beirens van de Federal Computer Crime Unit krijgt dagelijks te maken met mensen die werden opgelicht via het internet.
Meer informatie?
Op deze sites van partners van de Grootste Helpdesk vind je nog heel wat bruikbare informatie en interessante artikels
