Dirk De Wachter: geluk in de liefde is 'chance'

donderdag 24 november 2016 - 10:57
Dirk De Wachter geeft vaak lezingen over de liefde. “Maar de sleutel van de liefde die heb ik niét,” benadrukt hij.
Psychiater Dirk De Wachter trekt vaak door het land om lezingen te geven. Onder meer over de liefde, waar hij ook een boek over schreef. “Maar ik heb de sleutel van de liefde niét,” benadrukt hij.

Klik hier om de uitzending te herbeluisteren.

Geen verdienste

Dirk De Wachter is al ruim dertig jaar bij zijn vrouw. Een geluk, noemt hij dat. “Ik heb daar geen verdienste aan. Mijn vrouw ook niet. Het is ons overkomen. En meer valt daar niet over te zeggen. Voilà,” vat hij zijn persoonlijke liefdesgeschiedenis samen.
Als psychiater die ook relatietherapie doet, beseft hij heel goed het belang van de liefde in een mensenleven. “Ik zie veel menselijk lijden ten gevolge van ongelukkige relaties.”

Takenpakket?

Als auteur van een aantal succesvolle boeken, geeft hij regelmatig lezingen. Onder meer over de liefde dus. “Mensen komen toch vaak met de verwachting een soort takenpakket te krijgen: wat moeten we nu doen om onze relatie te doen slagen en hoe kan ik iemand vinden die bij me past?”
De reactie op het antwoord van de psychiater dat hij dat dus niet weet, is dubbel. Aan de ene kant zijn ze ontgoocheld dat er geen kant-en-klaar antwoord is. “Of ze denken: hij houdt iets achter de hand, hij wil het geheim niet verklappen,” lacht hij. Aan de andere kant worden ze ook getroost door de gedachte. Als zelfs een gerenommeerd psychiater het niet weet, dan kan ik verder en hopen.

Hoop

En die hoop is gegrond, garandeert De Wachter. “Ik zie toch ook wel mensen die vastlopen in een relatie, maar die het in een tweede of zelfs een derde relatie echt heel goed stellen. Dat is ook de hoopvolle gedachte: het kan altijd weer terug lukken.”
Dirk De Wachter, over de liefde voor Parijs, voor een beroep en een vrouw.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!