Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Doet postorderbedrijf Bleu Bonheur iets illegaals?

wo 19 mrt. - 7:12

De algemene voorwaarden zijn in strijd met de wet op de marktpraktijken, volgens prof Reinhard Steennot.
Doet postorderbedrijf Bleu Bonheur iets illegaals?

We hebben allemaal wel al eens iets besteld bij een postorderbedrijf. Dat heeft ook heel wat voordelen:

  • je moet er je huis niet voor uit,
  • het wordt bij je thuis afgeleverd en
  • je hebt herroepingsrecht tot twee weken na je aankoop.

Maar dan moet alles wel goed gaan.

Niets past!

Nelly Vranken uit Tielt-Winge had een minder goeie ervaring met postorderbedrijf Bleu Bonheur. Ze is er al lang klant en heeft er al vaak iets besteld. Maar omdat ze aangekomen is, pasten de kleren van haar laatste 2 bestellingen niet. Daarom heeft ze alles teruggestuurd.

Een hele tijd nadien kreeg Nelly een brief van Bleu Bonheur met de boodschap dat ze € 16,96 kosten moest betalen. Da’s veel geld, als je bedenkt dat Nelly niets van haar 2 bestellingen heeft gehouden.

Bestelbon verloren

Jammer dat ze haar bestelbon intussen weggegooid heeft, want zo is het niet meer mogelijk te achterhalen waarvoor ze die 17 euro precies moest betalen.

Misschien zijn het “verzendingskosten”, of een “deelname in de retourkosten” of “een extra kost voor de betalingswijze die ze koos”.

Bleu Bonheur zelf is ook niet geneigd om veel uitleg te geven…

Algemene Voorwaarden onder de loep

  1. Extra kosten voor de betalingswijze

Maar voor Nelly was het de inspiratie om de algemene voorwaarden van Bleu Bonheur eens onder de loep te nemen – samen met Reinhard Steennot, professor consumentenrecht aan de Universiteit Gent.

Het eerste waar de professor naar keek waren de extra kosten die je moet betalen als je voor een bepaalde betalingswijze kiest. Al is daar niet noodzakelijk iets mis mee. Het is perfect toegelaten om extra kosten aan te rekenen voor een bepaalde betalingswijze. Da’s een vaak geziene praktijk. Bijvoorbeeld wanneer je vliegtuigtickets wil bestellen op de website van een luchtvaartmaatschappij, moet je extra betalen als je wil betalen met een kredietkaart.

MAAR… als je je bestelling volledig terugstuurt, dan mag een postorderbedrijf jou die kosten NIET aanrekenen.

  1. Deelname in de retourkosten

In de Algemene Voorwaarden van Bleu Bonheur staat ook dat Bleu Bonheur jou een zogenaamde “deelname in de retourkosten” aanrekent als je je hele bestelling terugstuurt: 4 euro 99. En dat is toch niet helemaal pluis...

De wet zegt dat het enige wat een onderneming aan de consument mag aanrekenen zijn de kosten die de consument moet maken om het goed terug te sturen naar de onderneming. In deze Algemene Voorwaarden staat dat je je bestelling kan terugsturen door het af te geven op de plaats waar je het afgehaald hebt (bijvoorbeeld een kialapunt), ofwel door het terugsturen naar de onderneming. In dat laatste geval moet je zelf de postzegel betalen plus nog eens een vergoeding ‘deelname in de retourkosten’. Als een onderneming de consument én de frankeringskosten én een ‘deelname in de retourkosten’ laat betalen, is dat in strijd met de wet op de marktpraktijken.

‘Geen commentaar’

Bleu Bonheur is dus nogal creatief geweest toen ze hun algemene voorwaarden opstelden, maar ze stroken in elk geval niet allemaal met de wet. Jammer dat het bedrijf niet wilde reageren - onze redactie had hen graag gevraagd wat ze daaraan gaan doen.

Vreemd genoeg staat er op de website van Bleu Bonheur ook het ‘BeCommerce’label, da’s een kwaliteitslabel voor webwinkels. Vreemd dat zo’n label een webshop aanvaardt met zo’n slechte algemene voorwaarden. Ik heb voorzitster Patricia Ceysens dan ook om uitleg gevraagd.

Ondertussen is het label van ‘BeCommerce’ van de website verdwenen en Ceysens meent dat Bleu Bonheur het label te voorbarig op haar website heeft gepubliceerd. Het postorderbedrijf is wel bezig met een ‘verificatieproces’ om het label te verwerven. Maar Ceysens benadrukt dat de onduidelijke Algemene Voorwaarden een werkpunt zullen zijn als het bedrijf het label wil krijgen.

Conclusie

Een postorderbedrijf mag jou geen extra kost aanrekenen voor een ‘bepaalde manier van betalen’ als je het product uiteindelijk terugstuurt. En als je iets terugstuurt zijn de retourkosten voor jou, maar het bedrijf mag daar géén extra ‘deelname in de retourkosten’ meer voor aanrekenen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet