
de inspecteur
Ecocheques - Waar? Waarvoor?
vr 23 mrt. - 6:55

Een van onze luisteraars wilde kookpotten kopen met haar ecocheques, er was in die winkel 10% korting op alle producten, maar toen ze met haar ecocheques wilde betalen bleek dat ze slechts 5% korting kreeg. Zij moest dus 5% meer betalen dan andere klanten.

Er zijn ook heel wat onduidelijkheden over wat je wel en niet kan kopen met de groene cheque. Er is een hele lijst die opgebouwd is rond zes ecologische doelstellingen: energie- en waterbesparing, duurzame mobiliteit, afvalbeheer, ecodesign en natuur. De handelaar moet ook aangesloten zijn bij het Ecocheque Netwerk. Een gedetailleerd overzicht kan je als folder downloaden of vind je de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Deze cheques zijn twee jaar geldig. Luisteraar Hugo Jaspers liet zijn ecocheques vervallen omdat hij er geen nood aan had, maar hij vraagt zich wel af wat er met het geld gebeurd is. Zijn werkgever betaalde dat geld aan uitgevers Sodexo of Edenred.
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ongebruikte ecocheques is pure winst voor Sodexo of Edenred. Nu ja, de uitgevers zeggen wel dat die ecocheques twee jaar geldig zijn en dat je er redelijk veel mee kan kopen, dus je hebt wel veel gelegenheden om ze te gebruiken.
De ecocheque, ook wel eens ‘groene cheque’ genoemd, wordt in 2009 in het leven groepen als extralegaal voordeel. Dat betekent dat werknemers geen bijdrage moeten leveren én er geen belastingen of sociale lasten op moeten betalen.
Niet iedereen krijgt ecocheques van zijn werkgever. Of jij er al dan geen aanspraak op maakt is te checken via het sectoraal overzicht van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - zie de weblink hierboven..
Het recht op ecocheques moet voorzien worden in een Paritair Comité, of binnen een onderneming. Dat wil zeggen dat sommige ondernemingen die toch ecocheques uitdelen niet in dat sectoraal overzicht staan.