
de madammen
Een buitenmuur kalken of kaleien
di 8 mei - 7:30
Met de zomer in aantocht, wil Lut uit Gingelom de buitenmuren van haar fermette kalken. Ze mailde ons deze vraag: "Wij willen de buitenmuren er authentiek laten uitzien en de muur met kalk bewerken. W

Met de zomer in aantocht, wil Lut uit Gingelom de buitenmuren van haar fermette kalken. Ze mailde ons deze vraag:
“Hallo, wij hebben onlangs een fermette gekocht en willen de buitenmuren er authentiek laten uitzien. Wij willen de muur graag met kalk bewerken. Wat zijn de mogelijkheden?”
We leggen haar vraag voor aan Marc Van Der Eecken van het gespecialiseerde bedrijf De Feniks.
Welke mogelijkheden bestaan er?
Je kan je muur bewerken met kalk/pleister of kaleien. Als je kalk/pleister op een buitenmuur zet, krijg je een effen muur. Bij het kaleiein krijg je een rustieke afwerking.
Het is een heel oude schildertechniek op basis van kalk en zand. Je kan proberen om het mengsel zelf te maken, maar dat is heel riskant. Kalk is een bijtend product, dus je moet jezelf goed beschermen!
Er bestaan genoeg soorten kalei in de winkel, dus dat geniet de voorkeur.
Hoe begin je eraan?
De muur moet volledig proper zijn. Alle losse stukken moeten weg, alle gaatjes opgevuld en alles moet stofvrij. Als er nog een verflaag op de muur ligt die je er niet meer af krijgt, gebruik je het best om te beginnen een primer voor de hechting.
Bij het aanmaken van de kaleiverf, moet je heel voorzichtig zijn. Maak zeker gebruik van een stofmasker, handschoenen en een stofbril. Ook kalei is een bijtend product.
Na het aanbrengen van de eerste laag laat je die een dag drogen. Daarna komt de tweede laag. 2 lagen is genoeg.
Het is ook belangrijk in welke omstandigheden je de kalei aanbrengt. De beste periode om te kaleien en het voor- en het najaar. Liever niet in de zomer, want dan droogt de kalei te snel en krijg je barsten.
Meestal worden buitenmuren gekalkt/gekaleid om esthetische redenen, maar is het ook goed voor de muur?
Het is heel gezond voor je muren en het beschermt ook tegen slagregen. De muur kan ook ademen door de laag kalk/kalei want het is zeer damp-open. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld geen schimmelvorming.
Een ideale oplossing voor een gezonde muur is langs de binnenkant leem of kalk en langs de buitenkant kalk of kalei.
Hoe moet je een gekalkte/gekaleide muur onderhouden?
Zoals bij elke geverfde muur, zet je het best na x aantal jaren een nieuwe laag. Kaleien is niet permanent, dus je kan het altijd verwijderen, onafhankelijk van het aantal lagen.
Kan je buitenmuren enkel kalken/kaleien in het wit of beige?
De basiskalei is gebroken wit, maar je kan gelijk wel kleur toevoegen. Aan de hand van staaltjes zoeken we met de klant de perfecte kleur. Alle kleuren zijn mogelijk.